A metrón népszerűsítik az olvasást Sanghajban

MTI   ·   2013.08.29. 12:20

Földalatti könyvtárhoz hasonló szolgáltatást indít a sanghaji metró, ezzel az olvasást népszerűsítik a kelet-kínai nagyváros lakói között.

Az egyelőre kísérleti jelleggel futó program a 24 milliós metropoliszt nyugat-kelet irányban kettészelő zöld metróvonalon zajlik. A „földalatti könyvtár” lényege, hogy a metróállomásokon az ott elhelyezett könyvespolcokról az utasok ízlésüknek és aktuális kedvüknek megfelelő olvasnivalót – könyveket vagy magazinokat – vehetnek le, és olvashatják őket utazásuk ideje alatt a szerelvényeken.

A célállomásra érve az ottani polcokra teszik vissza a köteteket, újságokat. A szolgáltatás teljesen ingyenes, az olvasmányokért letétet sem kell elhelyezni, a kezdeményezést támogatandó mindössze 1 jüan, vagyis mintegy 40 forint adományozására ösztönzik az olvasókat.

A programot a városi metrótársaság egy helyi könyvesbolttal karöltve indította, a kölcsönzésre kitett használt könyveket egy tavalyi lakossági gyűjtőakció során szerezték be. A kezdeményezés nem titkolt célja az olvasási kedv fellendítése.

Kapcsolódó hírek