A miniszterelnök lát esélyt a Malév újraindítására

MTI   ·   2012.02.03. 08:39

Orbán Viktor a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel – miután hajnalban Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter tájékoztatta őt a „hadi helyzetről” – azt mondta, hogy két Malév-gépet „fogtak le”, nem engedték felhasználni, vagyis a határokon kívül maradt: egy Tel-Avivban, egy pedig Írországban. A többi repülőgép Magyarországon van, de „ilyen körülmények között nem lehet őket elindítani, mert különböző tartozások okán úgy járhatnánk, mint ahogy jártunk Izraelben, a tel-avivi reptéren” – közölte.

A miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: nem lehetetlen a légitársaság újraindulása. „Ha meg tudunk szabadulni a csontvázszerűen megörökölt terheitől a múltnak, akkor lehet még magyar nemzeti légitársaság” – mondta. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy kellene is nemzeti légitársaság, hiszen a XXI. század nemzetgazdaságához hozzátartozna egy jól működő, veszteséget nem terhelő nemzeti légitársaság, amelyben „nyilván az államnak is lehet tulajdona, de magánbefektetőknek is kellene benne lennie”. Azonban az európai gazdasági válság miatt nem tolonganak a befektetők az európai repülési piacon – mutatott rá.

Azonban ha van a láthatáron olyan befektető, aki a saját pénzét is kockáztatva megpróbál nyereségesen, de legalábbis nem veszteségesen működtetni egy nemzeti légitársaságot, akkor létrehoznak egy ilyen új céget – mondta a közrádióban a kormányfő.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.