A Most-Híd a zéró tolerancia ellen

MTI   ·   2012.05.11. 12:00

Megszüntetné a közúti forgalomban részt vevő kerékpárosokra – az alkoholfogyasztás terén – vonatkozó zéró toleranciát a Most-Híd. A szlovák–magyar párt, még a nyári szabadság szezon előtt a parlament elé szeretné terjeszteni ezzel kapcsolatos módosító javaslatát.

Solymos László a Most-Híd parlamenti frakciójának elnöke elmondta: a vonatkozó – a közúti közlekedést szabályozó – törvény módosításának ötlete lakossági visszajelzések alapján született. Hozzátette: sok olyan véleménnyel találkoztak, amikor az emberek azt panaszolták, hogy „ennek a törvénynek ez az értelmetlen paragrafusa” megnehezíti az életüket.

„Miután megvizsgáltuk, hogy milyen az idevágó jogi szabályozás a környező és az európai országokban, kiderült, hogy a legtöbb országban a jogrend a kerékpárosok esetén számol bizonyos toleranciával. Ennek szintje 0,2-0,9 ezrelékig terjed” – mondta el Solymos László. Hozzátette: abban a 11 európai országban, ahol – a jelenlegi szlovákiai és magyarországi állapothoz hasonlóan - zéró alkohol tolerancia vonatkozik a kerékpárosokra, ott a rendőrök: „nagyon érzékenyen bánnak ezzel a dologgal.” Rámutatott: Szlovákiában sajnos olyanok a tapasztalatok, hogy az adott törvénnyel sokszor vissza is élnek.

A Most-Híd frakcióvezetője szerint kezdeményezésük nem arról szól, hogy az alkoholfogyasztást akarnák népszerűsíteni a közúti közlekedés résztvevőinek körében.

„Ha elmegyek egy kerékpártúrára a családdal akkor szerintem ahhoz hozzátartozik, hogy esetleg megiszok egy pohár sört, nem hiszem, hogy ezt büntetni kellene” – tette hozzá.

A szlovák–magyar párt jelenleg a törvénymódosítási javaslat előkészítését folytatja. Ennek első lépéseként megbízták a túrócszentmártoni orvostani kutatóintézetet egy olyan szakvélemény kidolgozásával, amely kimutatná: mennyi alkoholfogyasztás lehetne még elfogadható a biztonságos kerékpározás szempontjaiból. Solymos László szerint ez két héten belül elkészül és így a tervezet talán még a nyári szezon kezdete előtt a parlament elé kerülhet.

A közúti közlekedésről szóló törvény – Daniel Lipsic, az előző kormány belügyminisztere által átültetett – szigorításai 2011 elején, illetve egyes részei novemberben léptek hatályba. A jogszabály akkor többek közt az alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetést is bűncselekménynek minősítette át. A jogszabály viszonylag nagy vitát váltott ki, azt – a törvényhozás általi jóváhagyását követően – Ivan Gasparovic szlovák államfő meg is vétózta. A parlament azonban felülírta a vétót, újra elfogadta a jogszabályt.

Kapcsolódó hírek