A parlamentig gyűrűzhet az e-bérlet-botrány

iho   ·   2017.07.31. 13:45
00kicsi

Négy hétig tesztelték üzembe helyezés előtt az elektronikus bérletárusítási rendszert, a talált 450 hibát a T-Systems fokozatosan elhárította – írja a Magyar Idők. Az első hibajegyet június 16-án regisztrálták, a több száz gyenge pont közül csak egy volt az (a termék árának átírási lehetősége), amire a hekker rábukkant.

A sajtóban korábban megjelent, hogy mindenféle tesztelés nélkül vásárolta a rendszert a BKK, a T-System minden, a július 13-i indulást megelőző hibáról, azok kijavításáról jegyzőkönyvet vett fel, és a szolgáltatás biztonságos indításáért felelősséget vállalt. Ennek ellenére többek a BKK-t tették felelőssé a működési zavarokért és az informatikai támadásokért, és Dabóczi Kálmán vezérigazgató lemondását követelték.

Ez még feltörhetetlen rendszer volt...

A túlterheléses támadás (a BKK honlapja is leállt egy időre) és az okostelefonos Futár-applikáció használhatatlanságát követően szivárgott ki, hogy az online jegyrendszer mintegy négyezer felhasználójának adatai is nyilvánossá váltak, ám jelenleg erről csak annyit tudni, hogy a névsort nem hackerek szerezték meg. A BKK vezérigazgatója a rendszer indulását követő panaszok hatására letiltatta minden dolgozójuk hozzáférését.

Tarlós István főpolgármester szerint személyes kiszivárogtatás történhetett, nem kizárható, hogy a T-Systemsen belülről. Az adatvédelmi incidens miatt a szolgáltató cég teljes körű belső vizsgálatot indított, emellett az EY nemzetközi tanácsadó céget is felkérte a szakértői vizsgálatra. Németh Szilárd, a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsági alelnöke kijelentette: a belső vizsgálatok lezárta után – ha szükséges – bíróság elé terjesztik az ügye, emellett a parlamenti bizottság is napirendre tűzheti a témát.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek