A péntek az adattolvajok kedvenc napja

iho   ·   2013.09.24. 14:14

A szállítmányok lopásának hagyományos módján túl (a megrakott félpótkocsit saját vontatóval húzzák el) az adatlopásos bűncselekmények is terjednek – nyilatkozta Pástyik Piusz, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) információs referense a Napi Gazdaságnak.

Az adatlopásos zsákmányolásnál a rablók pontosan tudják, mit és milyen értékben szállít a kamion, így biztosra mennek. A cégadatok alapján hamis bélyegzőt készítenek, majd regisztrálnak egy olyan online fuvarbörzén, ahol a valós cég nem szerepel. A hivatalos formaságok elintézése után általában hamis rendszámtáblával felszerelt járműszerelvény indul a megbízóhoz, akiknek azután nyoma vész – a megadott telefonszámon vagy e-mail címen elérhetetlenek lesznek. A becsapott eredeti cég szorul végül magyarázatra, és neki kell bizonyítania, hogy az esethez semmi köze. A fuvarlopások négyötödét ezen a módon követik el Pástyik Piusz szerint, a leggyakrabban pénteken rendelik meg a fals fuvarokat.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek