A Rail Cargo Operator és a Rail Cargo Hungaria magyar exportvonatokat indít Kínába

iho   ·   2021.09.16. 15:00
00_rch_exportvonat

Megkezdődött a magyar ipari termékek vasúti expresszfuvarozása Budapestről Záhonyon keresztül Kínába: három sikeresen továbbított tesztvonatot követően a Rail Cargo Operator a Rail Cargo Hungariával együttműködésben rendszeresíti kiemelt árufuvarozási szolgáltatását. A járat 15–20 nap alatt éri el úticélját, Hszian ipari körzetet.

A rakományok főleg Magyarországon gyártott elektrotechnikai berendezésekből, gép- és autó alkatrészekből, háztartási és informatikai berendezésekből – beleértve a gyártási alapanyagokat is –, valamint sporteszközökből és vágószerszámokból állnak.

A Rail Cargo Group 2020 augusztusa óta hetente közlekedtet importvonatokat Kínából az ukrán–magyar határátkelőn, Záhonyon keresztül Magyarországra. Az ötven, negyvenlábas konténert továbbító irányvonatok a déli Selyemúton Kazahsztánt, Oroszországot, Ukrajnát átszelve futnak be Budapestre, a Rail Cargo Terminal – BILK-re. A 2019-ben fuvarozott évi 330 TEU-hoz képest a Záhonyon keresztül szállított árumennyiség 2021-re meghússzorozódott: a vonatok ez év augusztusáig több mint hétezer TEU-t fuvaroztak. A pozitív tendenciát folytatva a Rail Cargo Group 2021 végéig a tízezer TEU-s mérföldkő átlépését tervezi.

A Záhonyon keresztül továbbított eurázsiai konténervonatok mellett a Małaszewicze–Breszt határátkelőn keresztül közlekedtetett járatok forgalma is fokozatosan erősödik. Tovább élénkül a konténeres árufuvarozás volumene a tengeri útvonalakon is. Az adriai kikötőket, Kopert és Rijekát a budapesti Rail Cargo Terminal – BILK-kel hetente több importvonatpár köti össze, hasonlóan erősen növekszik a forgalom a görög Pireusz és Budapest között is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek