A Romániában bejegyzett fuvarozóknak a bukaresti kormány visszatéríti a gázolaj jövedéki adóemelésének felét

MTI   ·   2024.02.23. 08:02

Az üzemanyag jövedéki adója januári emelésének felével megegyező támogatásban részesítik év végéig az arra jogosultakat.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint, miután sikerült csökkenteni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás árát, a bukaresti kormány ezzel egy kötelezettségvállalását teljesíti a – januárban a gazdákkal együtt három hétig forgalomlassítással tüntető – fuvarozókkal szemben. A kormányfő szerint a több mint négyezer áru- és személyszállító vállalatnak nyújtandó támogatás az egész gazdaságra jótékony hatást gyakorol.

A bukaresti kormány által később közzétett közlemény szerint a Romániában bejegyzett fuvarozóknak literenként 13 banit (tíz forint) térítenek vissza a belföldön vásárolt gázolaj árából. A támogatás a 2024-es évre, és az áru- vagy személyszállításra használt 7,5 tonnánál nagyobb tömegű járművekre vonatkozik (a helyi közszállítási vállalatok kivételével), az igényléseket negyedévenként lehet leadni a közúti hatóságnál. A számítások szerint a támogatás mintegy 180 millió lej (14 milliárd forint) többletterhet jelent a költségvetésnek. A literenként 13 banis támogatás a januári jövedéki adóemelés felének felel meg.

A pénzügyminisztérium tavaly decemberi bejelentése szerint idén kétszer emelik az üzemanyagok jövedéki adóját Romániában. A gázolaj esetében a januári literenként 26 banis drágulás után júliusban további negyven banival emelkedik a jövedéki adó. A benzin esetében januárban literenként 29 banival, júliustól pedig további 43 banival emelkedik a jövedéki adó. Romániában év végéig literenként 2,38 lej lesz a benzin, illetve 2,18 lej a gázolaj jövedéki adója (áfával együtt). Bukarestben csütörtökön a legnagyobb hálózatot működtető Petrom töltőállomásainál 7,02 lej volt a legolcsóbb benzin és 7,52 lej a legolcsóbb gázolaj literenkénti ára.

A lej középárfolyama jelenleg 77,86 forint.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek