A Ryanair megállapodott a magyar hatóságokkal

iho/repülés   ·   2012.03.10. 09:00
cim1

Az ír fapados légitársaság közleményben jelentette be, hogy sikerült megállapodnia a budapesti határőrizeti szervekkel egy olyan megoldásban, amelynek révén a repülőtéri rendőrség garantálja, hogy a légitársaság bizonyos járatai nem fognak késni, vagy nem kell törölni őket, miközben a Ryanair személyzetei alávetik magukat a budapesti határőrizeti eljárásoknak.

Mint arról többször beszámoltunk, a Ryanair schengeni övezeten kívülről érkező gépeinek pilótái nem voltak hajlandók a Ferihegyen szokásos procedúra szerint kiszállni a gépből és elmenni útlevél-ellenőrzésre, de az ennek nyomán kitört vitában akkor a légitársaság még egyértelműen a repteret kezelő Budapest Airportot tette felelőssé a helyzetért. Utasainak egyenesen a BA-vezérigazgató telefonszámát és e-mail címét adta meg, hogy nála reklamáljanak és követeljék, hogy a járattörlések ellenére juttassák el őket a célállomásra. Mostani közleményében azonban az ír fapados társaság már nemcsak a hatóságoknak, hanem a Budapest Airportnak is megköszöni hozzájárulását a helyzet megoldásához az utasok és a növekvő budapesti forgalom érdekében.

Ryanair-járat érkezőben...

Amikor a konfliktus kirobbant, a Ryanair a helyzetre válaszul néhány járata felfüggesztését határozta el, miközben jelezte azt is, hogy vannak járatok, amelyek nem érték el a várt telítettséget. A Budapest Airport akkor közölte, hogy nem illetékes a határrendőrség és a légitársaság vitájában, a rendőrség pedig jelezte, hogy csakis a normális, uniós szabályok szerinti eljárásokat alkalmazza.

A mostani megállapodás lényegéről a közlemény nem beszél: internetes szakmai fórumokon megjelent vélemények szerint arról is szó lehet, hogy a személyzet gyors schengeni beléptetése érdekében a határrendőrség embere felmegy a gép fedélzetére és ott ellenőriz.

...és indulóban Ferihegyen <br>(fotók: Márványi Péter)

A megállapodás nyomán a Ryanair március 16. után nem töröl további járatokat, ugyanakkor „üzemeltetési okok miatt” a két korábban felfüggesztett járatát már nem tudja újraindítani.

Kapcsolódó hírek