A Scania R széria Oscar-díja

iho/közút   ·   2015.07.17. 16:15
scaniaoscar0

A díj a fuvarozási, szállítmányozási iparágban elért eredményeket jutalmazza: a kiválasztás folyamán figyelembe veszik az innovációt, a kimagasló szolgáltatásokat, a hatékonyságot és a minőséget is. Az egyes kategóriák nevezéseit egy több mint hetven fős, az ágazatban dolgozó szakemberekből álló zsűri értékelte és csak az általuk legjobbaknak ítélt termékek, vállalatok kerültek be a Motor Transport Award díjátadóra.

A zsűri a díjátadón elhangzott indoklásában a Scania híres megbízhatóságát, a kimagasló minőségű belső terét, a magas másodpiaci értékét, valamint a gépjárművezetőket vonzó külsejét emelte ki. Nagyra értékelték még a magas szintű szervizszolgáltatásokat is. Szerintük ezek egyértelművé teszik, hogy a versenytársak folyamatos kihívása ellenére miért maradt még mindig a Scania az ügyfelek első számú választása.

A többszörös üzemanyag-fogyasztási bajnok, Scania R450 Euro6, kizárólag SCR-technológiával

A Scania R szériája már tíz éves, de még mindig a legnépszerűbb vontatók közé tartozik. Tavaly Angliában tizenöt százalékos piacrésszel a dobogó második fokán végzett. Különösen annak tükrében kiemelkedő ez az eredmény, hogy a versenytársak termékei az elmúlt években látványosan megújultak.

Az érzelmi tényezők mellett a zsűri döntését nagyban befolyásolták a technikai megoldások is a díj odaítélése során. Angliában az R széria messze legnépszerűbb változata a 450 lóerős verzió, amelyben a Scania a versenytársai között egyedüliként az Euro 6 normát kizárólag az SCR-technológiával, azaz a kipufogógáz visszavezetése nélkül oldotta meg. Ez a technológia, mindamellett, hogy előrevetíti a Scania stratégiáját, nagyon kedvező üzemanyag-fogyasztást eredményez. A 450 lóerő egy 12,7 literes motorban rejlik, forgatónyomatéka átlag felettinek mondható, 2350 Nm. Amennyiben valamely fuvarfeladathoz ez a teljesítmény kevés lenne, a V8 motorok alatt választható a 490 lóerős soros hathengeres verzió is, amely 2550 Nm-t biztosít.

Az R szériának és egyben a Scania kínálatának is csúcsmodellje a Scania R730 Euro6, V8

A Scania az Opticruise automatizált sebességváltója mellé kifejlesztette a Scania Active Prediction sebességtartó automatikát, amely GPS segítségével figyeli a jármű előtti útvonal domborzati viszonyait és annak megfelelően választja meg a sebességfokozatot, valamint módosítja a jármű sebességét, így jó pár százalékos üzemanyag-megtakarítást biztosít az üzemeltetőknek.

A Scania mellett ugyanebben a kategóriában a DAF LF, DAF XF, MAN TGX, Mercedes-Benz Actros indult még a díjért.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Zöldút Infrastruktúra Kerékpár

Újjászületnek a metrópótlás buszsávjai

iho   ·   2023.05.31. 09:00

Május 22-én átadták a felújított M3-as metró összes állomását. Mivel a metrópótlás is véget ért, már nincs szükség a buszsávokra a Váci út–Üllői út tengelyen. Mindez lehetőséget teremt a többi között arra, hogy biztonságosabbá váljon a biciklizés Budapest észak–déli tengelyén, ezzel együtt pedig csökkenjen a belváros környezeti terhelése.