A személygépkocsikra is bevezetik az elektronikus útdíjfizetést Csehországban

MTI   ·   2019.08.26. 18:09

A közlekedési tárca most véglegesítette az elektronikus útdíj bevezetésének feltételeit. A személygépkocsit használók jelenleg sztrádabélyeges útdíjrendszerben használják az utakat, amit 1995-ben vezettek be.

Lenka Rezková, a közlekedési minisztérium szóvivője a kormány hétfői ülése után elmondta: 2020 lesz az utolsó év, amikor még sztrádabélyegeket kell vásárolniuk az autósoknak. Az éves sztrádabélyeg ára jelenleg ezerötszáz korona (19 ezer 500 forint), ez az összeg az elektronikus útdíj bevezetése után legalább két évig nem fog emelkedni.

A sztrádabélyegeknek jelenleg három változata van: tíznapos, egy havi és éves, ami a jövőben sem változik. Lényeges módosítás azonban, hogy az éves illeték ezentúl attól a naptól lesz érvényes tizenkét hónapig, amikor azt az autós megveszi. Eddig a sztrádabélyeg a naptári évben volt érvényes függetlenül attól, mikor vette meg azt valaki. A tárca mérlegelte az egynapos kuponok bevezetését is, de kiderült, hogy ez nem lenne gazdaságos. Az útdíj befizetését a kocsik rendszáma alapján az elektronikus rendszerben kamerákkal fogják ellenőrizni. A rendszer lehetővé teszi, hogy a jövőben bevezessék a regionális útdíjat is. A téma pillanatnyilag mérlegelés tárgya.

Jelenleg a három és fél tonnánál nehezebb teherautók fizetnek útdíjat elektronikusan Csehországban. Ezt 2007-ben vezették be, az állam éves bevételei ebből mintegy tízmilliárd koronára rúgnak. A sztrádabélyegek eladásából tavaly több mint ötmilliárd korona folyt be az államkasszába. A közlekedési minisztérium számításai szerint az elektronikus útdíjrendszer kiterjesztése a személygépkocsikra mintegy 220 millió korona pluszbevételhez juttatná az államkasszát. Ugyanakkor a rendszer üzemeltetése olcsóbb lenne, mint a jelenlegi sztrádabélyeges rendszeré.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek