A tárca kitart a volánosítás mellett

iho   ·   2013.02.12. 12:21

A minisztérium szerint a BKV belső szolgáltatónak minősül, ezért Budapesten kívül nem láthat el közszolgáltatási feladatokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a BKV Központi Üzemi Tanácsa indokolatlanul vádolja a tárcát azzal, hogy korábban valótlan állításokat tett volna, a BKV továbbra is belső szolgáltatónak minősül, ezért Budapesten kívül nem láthat el közszolgáltatási feladatokat.

A szabályozási keretfeltételek alapos vizsgálata után kezdeményezte a budapesti agglomerációs buszjáratok Volánbusz általi átvételének előkészítését célzó egyeztetéseket. A BKV Zrt. Központi Üzemi Tanácsa téves jogszabályi hivatkozás alapján, indokolatlanul vádolja a tárcát azzal, hogy valótlan állításokat tett volna. A minisztérium álláspontja változatlanul az, hogy a BKV Zrt. nem versenyeztetési eljárás útján jutott hozzá a közszolgáltatási szerződéséhez, tehát belső szolgáltatónak minősül, ezért a jelenlegi helyzetre vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint Budapesten kívül idén májustól nem láthatja el a kérdéses közszolgáltatási feladatokat - olvasható a minisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A BKV Zrt. korábbi közszolgáltatási szerződése 2012. április 30-án lejárt. A vonatkozó jogszabályok alapján az elővárosi autóbusz-közlekedésben új szolgáltatási jog már csak pályáztatással ítélhető oda. A minisztérium álláspontja szerint e versenyeztetési eljárásban a BKV Zrt. nem vehet részt, mivel 2012. május 1-jétől belső szolgáltatóként közvetlen odaítéléssel jutott szolgáltatási joghoz. Az átmenet zavartalan biztosítása érdekében ”a belső szolgáltató a helyi közlekedés ellátásáért felelős illetékességi területén kívül a helyi járattal közigazgatási határon kívül végzett személyszállítást, valamint más önkormányzatok területén végzett személyszállítást a személyszállítási közszolgáltatási szerződés belső szolgáltatóként történt közvetlen odaítélését követő 1 évig tarthatja fenn.” Ez az időszak 2013. április 30-án jár le, mivel a BKV Zrt. belső szolgáltatói szerződése 2012. május 1-jén lépett hatályba.

A BKV Központi Üzemi Tanácsa által hivatkozott jogszabályi szakasz a Fővárosi Önkormányzat (vagy a BKK Zrt.) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti együttműködési lehetőséget biztosítja bizonyos szolgáltatások közös működtetésére, azonban nem változtat azon a tényen, hogy a BKV Zrt. működési területe belső szolgáltatói helyzetéből adódóan behatárolt - áll az NFM állásfoglalásában.

A minisztérium minden olyan megoldást biztosítani kíván az átmenet során, amely a jelenlegivel azonos, és a jövőben fokozatosan kedvezőbben alakuló helyzetet eredményez. A tárca ennek érdekében nyitott a BKV dolgozóinak tájékoztatását, megnyugtatását szolgáló egyeztetésekre az érdekképviseletekkel. A minisztérium egyben felkéri a BKV Zrt. Központi Üzemi Tanácsát, hogy hibás jogértelmezési kísérletekkel ne vezessék félre a közvéleményt és az érintett munkavállalókat - áll a minisztérium közleményében.

Kapcsolódó hírek