A tömegközlekedés napi díja: 110 forint

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.02.18. 18:45
kiskep
A prágai Fővárosi Közgyűlés február 17-i ülésén elfogadták az éves tömegközlekedési bérlet árának csökkentéséről szóló tervezetet. Július elsejétől a jelenlegi 4 750 koronáról (52 ezer 500 forint) 3 650 koronára (40 ezer forint) csökkentik az éves bérlet árát Prágában. Ettől a dátumtól kezdve ingyen utazhatnak a három évnél fiatalabb gyermekek kísérői. Az ebek szállítása is ingyenes lesz a nyár derekától.

Többen lesznek-e a peronon júliustól?<br>(fotók: a szerző)

Ezzel a lépéssel a prágaiak tömegközlekedési napi díja 10 korona, azaz 110 forint lesz. A döntést az ellenzéki képviselők természetesen populista lépésnek ítélik. Igaz, a mostani városvezetés koalíciós programjának a része volt ez az intézkedés. Egy másik szabályozás bevezetését viszont elhalasztották. Eszerint a jövőben útdíjat vezethetnének be Prágában (vagy ha úgy tetszik, dugódíjat).

Busz-SOR a parkolóban

Azt még egyelőre nem tudni, mennyit kellene fizetni az autósoknak a városközpontba való behajtásért, sőt az is kérdéses, melyek azok az útszakaszok, vagy területek, ahová csak az illeték befizetése után lehetne bemenni. Háttér-információk szerint a cseh főváros így szeretné kompenzálni a bevételkiesést, amely a tömegközlekedési éves bérlet árának csökkentéséből fakad. Pontos számok még nincsenek, de szinte biztos, hogy bevételkieséssel kell számolnia a közlekedési vállalatnak. Viszont az sincs kizárva, hogy több utast ösztönöz majd az árcsökkentés arra, hogy bérletet vegyen, és átüljön az autóból a metróra, vagy villamosra. Meglátjuk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek