A TSI revízió elhalasztását kérik vasúti szervezetek

iho/vasút   ·   2024.05.30. 12:00
ausztria_vasut

Az Európai Bizottság 2026–2027 során tervezi a kölcsönös átjárhatósági műszaki előírások újabb átfogó felülvizsgálatát.

Tíz európai vasúti szövetség azonban arra kéri a Bizottságot, hogy gondolja újra szándékát és 2030-ig várjon az előírások jelentős módosításával.

A kérés egyik fő oka, hogy az átjárhatósági műszaki előírások legutóbbi felülvizsgálati csomagját nem rég állították össze, és még nincs egy éve, hogy 2023 szeptemberében hatályba lépett. A széleskörű felülvizsgálat helyett ezért a szövetségek nyílt levélben azt kérik, hogy 2027–2028-ig csak egy korlátozott revíziót hajtsanak végre a meghatározott legfontosabb prioritások közül. Ezek között szerepel az egységes európai vonatbefolyásolási rendszer (ETCS), az 5G-technológián alapuló jövőbeli vasúti mobilkommunikációs rendszer (FRMCS) és a digitális automata központi ütköző (DAC) bevezetése.

Az FRMCS-re vonatkozó TSI-módosításokat a specifikációk meghatározását követően azonnal elérhetővé kell tenni, ez várhatóan 2026 végére, 2027 elejére valósulhat meg – jelenti a Rail Freight.

A tíz egyesület, ami aláírta az Európai Bizottság mobilitási és közlekedési részlegének, a DG Move-nak küldött közös levelet:

  • Európai Vasúti Gördülőállomány-bérbeadók (AERRL)
  • Vasúti Személyszállítási Piacra Újonnan Belépők Szövetsége (AllRail)
  • Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER)
  • Európai Infrastruktúra-kezelők (EIM)
  • Történelmi és Turisztikai Vasutak Európai Szövetsége (Fedecrail)
  • Bejelentett Szervezetek Szövetsége (NB-Rail)
  • Magántulajdonú Vasúti Kocsik Nemzetközi Szövetsége (UIP)
  • Európai Kombinált Fuvarozási Társaságok Szövetsége (UIRR)
  • Nemzetközi Tömegközlekedési Szövetség (UITP)
  • Európai Vasúti Ellátási Ipari Szövetség (Unife)

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Shutterstock/railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.