A USS Eisenhower a Vörös-tengerről Norfolk felé veszi az irányt

iho/hajózás   ·   2024.06.24. 15:00
USS Eisenhower és olasz haditengerészeti kísérete

A Nimitz osztályú hordozó október óta van távol honi kikötőjétől, küldése túlnyomó részében a hajózási útvonalakat védte a huszi agresszióval szemben. 

Sűrű hét hónap után az USS Dwight D. Eisenhower és kísérőhajói visszatérnek az Egyesült Államokba. Ugyanakkor a jemeni huszik jelentette biztonsági kihívásnak a jelek szerint még nincs vége, sőt! A síita politikai-katonai mozgalom a közelmúltban feltűnően felgyorsította a kereskedelmi hajók elleni rakéta-, és robbanóanyaggal megrakott, távirányítású csónakokkal elkövetett támadásait. Valószínű, hogy a Vörös-tengeri akcióik legalább 2025 elejéig folytatódnak.

A Carrier Strike Group (CSG), vagyis az Egyesült Államok haditengerészete csapásmérő erejének zászlóshajója Norfolkba tér vissza. Helyére a USS Theodore Roosevelt érkezik majd az Indiai-óceánról. Addig is az a valószínű, hogy egy úgynevezett kétéltű bevetési/készenléti csoport helyettesítheti az Egyesült Államok harmincnegyedik elnökéről elnevezett hordozót. Egy ilyen csoport négy hadihajóból áll, köztük egy kétéltű, másodlagos szerepként AV-8B Harrier II vagy F-35B Lightning II vadászgépekkel és MH-60S Seahawk harci helikopterekkel korlátozott intenzitású bevetéseket végrehajtó, a Nimitz, vagy a Ford-osztálynál jóval kisebb repülőgép-hordozóból.

Folytatva a sort, a hordozók tervezett, ciklikus rotációjának szellemében a Japánban állomásozó USS Ronald Reagan hétéves, előretolt bevetés után ugyancsak az Egyesült Államokba hajózik, a USS George Washington pedig ezzel egyidőben érkezik meg a Csendes-óceán nyugati vizeire. Bevetése során az Eisenhower kilencven, merev- és forgószárnyas gépeinek személyzete 30 ezer órát tartózkodott a levegőben, míg a hordozó több mint nyolcvanezer kilométert tett meg. Bár a huszik többször is azt állították, hogy megtámadták és súlyosan megrongálták az Eisenhowert, ebből egy szó sem volt igaz, noha az orosz és a kínai, állami szintre emelt dezinformációs sajtó mindent bevetett annak érdekében, hogy ezzel a hamis hírrel traktálja a közt.

Héthónapos küldetése során a hajó nemcsak saját tartalékait merítette ki: miután visszatér a tűzvonalból norfolki bázisára, a legénység tagjai közül többen is poszttraumás stressz elleni kezelést kapnak, az Eisenhower RIM-7 Sea Sparrow légvédelmi rakétái ugyanis rendre látótávolságon belül, az állandó feszültségben szolgáló hajózószemélyzet szeme láttára semmisítették meg az ellenséges célokat.

Marc Miguez ellentengernagy, akit vasárnap visszarendeltek Washingtonba, hogy a haditengerészet kongresszusi főösszekötője legyen a továbbiakban, lényegretörően méltatta az elmúlt években a parancsoksága alatt működő CSG, ezen belül is a USS Dwight D. Eisenhower tevékenységét: „A Carrier Strike Group elképesztő dolgokat művelt, többet és hatékonyabban, mint bármely más, több évtizede a tengerek szabadságának megőrzésén fáradozó hordozócsapat.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek