A V4 közlekedési miniszterei együttműködési megállapodást írtak alá Krakkóban

MTI/iho   ·   2021.06.18. 19:00

A vasúti közlekedés fejlesztéséről és az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon képviselendő közös álláspontok kidolgozásának szükségességéről is szóló együttműködési megállapodást írtak alá a visegrádi csoport közlekedésért felelős miniszterei.

Magyarországot Tóth Péter közlekedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár képviselte. A krakkói Wawel királyi várban megtartott közös sajtóértekezleten Tóth Péter a júliusban kezdődő magyar V4-elnökség egyik kulcsfontosságú feladatának nevezte a térségbeli infrastruktúra további bővítését, valamint azt, hogy az országcsoport a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) fejlesztési elveiről tárgyaljon az Európai Unióval.

Aláhúzta: Magyarország nagy hangsúlyt helyez nemcsak az északi, hanem a déli irányú összeköttetések létesítésére is. Ebben az összefüggésben megerősítette: idén befejezik a Via Carpatia észak–déli közúti folyosó magyarországi szakaszát.

Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszter fontosnak nevezte a V4 közös erőfeszítéseit a TEN-T hálózat felülvizsgálatában történő sikeres részvételre, arra, hogy a hálózatba újabb, a térségbeli államok számára fontos közlekedési folyosókat iktassanak be.

A támogatott, illetve támogatandó projektekként Adamczyk a Via Carpatia mellett a négy visegrádi országot összekötő gyorsvasutat, a Duna–Odera–Elba csatornát, valamint a Varsó és Łódź között építendő lengyel központi repülőteret sorolta.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.