A VEB összehívását kérik a szakszervezetek

MTI   ·   2012.03.05. 13:48

A vasutas szakszervezetek Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszternél jövő keddre, március 13-ára kezdeményezték a Vasúti Egyeztető Bizottság (VEB) összehívását, hogy tájékoztatást kérjenek és egyeztessenek az Országgyűlés elé beterjesztett személyszállítási törvénytervezetről, illetve a médiában megjelent tízszázalékos vasúti személyszállítási kapacitáscsökkentésről – közölte hétfőn a Mozdonyvezetők Szakszervezete.

Az érdekképviselet tájékoztatása szerint a Mérnökök és Technikusok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás és a Vasutasok Szakszervezete hétfőn értékelte a személyszállításról beterjesztett törvénytervezetet és a vasúti személyszállítási teljesítmények áprilistól tervbe vett tízszázalékos csökkentéséről a médiában megjelent hírt, a járatritkítások várható hatásait.

Ennek eredményeként a szakszervezetek levélben kezdeményezték a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetésénél a Vasúti Egyeztető Bizottság (VEB) összehívását, tájékoztatást és egyeztetést kértek a tervezett törvényről és az intézkedésekről.

Dancsa Attila, a MOSZ ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a személyszállítási törvény parlamenti beterjesztése előtt a tárca a szakszervezetekkel nem egyeztetett, holott a Vasúti Egyeztető Bizottságot azért hozták létre, hogy a vasutasokat érintő kérdésekről tárgyaljon.

A szakszervezetek azt szeretnék megtudni, hogy igazak-e a vasúti személyszállítás tízszázalékos teljesítménycsökkentéséről megjelent sajtóhírek, és ha igen, miként kívánják ezt bevezetni – mondta Dancsa Attila.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), valamint vasutas szakszervezetek 2007. december 11-én állapodott meg arról, hogy Vasúti Egyeztető Bizottságot hoznak létre, hogy megvitassák a vasúttal kapcsolatos témákat.

Kapcsolódó hírek