A világ legnagyobb konténerszállító hajója indult Európába Sanghajból

MTI/iho   ·   2014.12.09. 20:11

A konténerszállító építése 2013-ban kezdődött, s a kivitelezésre nem Kínában, hanem Dél-Koreában, az ottani Hyundai Heavy Industries segítségével került sor. A világ legnagyobbjának számító CSCL Globe 400 méter hosszú és 60 méter széles, óránként 43 kilométer megtételére képes, azt – a repülőgépek világából vett hasonlattal élve – a hajóipar „A380”-asának is nevezik. A 19 100 TEU kapacitású konténerszállító a Maersk Line konténerhajó család 18 000 TEU-s tagjától vette át a világelsőséget, méreteit jól szemléleti, hogy egyszerre 200 millió táblagép szállítása válik lehetővé a fedélzetén. (A TEU egy 20 láb hosszú és általában nyolc láb magas egységkonténert jelöl, kb. 12 regisztertonnának, illetve 34 köbméternek felel meg.)

Méreteinek előnye, hogy a 10 ezer TEU-s konténerszállítók használatához képest 20 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt és 30 ezer tonna széndioxid-kibocsátás spórolható meg. A China Shipping Container Lines négy másikat is rendelt az óriáshajóból, ezek később érkeznek a kelet-ázsiai országba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek