A Wiener Linien az erőszak ellen

Berky Dénes   ·   2014.06.15. 11:15
IMG_4893_kiskep

Az elmúlt pár hónapban megsokszorozódtak a bécsi közlekedési vállalat (a Wiener Linien) dolgozói ellen elkövetett erőszakos cselekmények. Az elmúlt évben 77 dolgozót ért valamilyen támadás, amely a szidalmazástól a leköpésen át egészen a testi sértésig terjed. Legtöbbet a járművezetőket érte atrocitás, legsúlyosabban idén év elején egy villamosvezetőt ütöttek le hátulról a végállomási tartózkodása alatt, akinek súlyos fejsérülését műteni is kellett.

Ez ellen léptek fel még április 23-án a Wiener Linien alkalmazottai azzal, hogy a reggeli nappali járatok indulását a megszokott négy óra helyett fél hét körül kezdték meg. Ezzel már akkor is komoly feltűnést keltettek, nemsokára a közlekedési vállalat elő is rukkolt a válasszal, nem felejtették el a dolgozóikat.

Az E2-es sorozat kapja a legtöbb biztonsági fejlesztést<br>(fotó: Berky Dénes)

A Wiener Linien a múlt héten be is mutatta öt pontos programját, amellyel a járművezetőik biztonságát kívánják növelni. A program keretében százhúsz E2 típusú villamoskocsiban magasítják meg a vezetőfülke ajtaját, továbbá kamerákat szerelnek összesen százkilencven villamosba, illetve az éjszakai üzemben a zárt vezetőfülkéjű ULF villamosokat és az újabb, több biztonsági felszereléssel rendelkező buszokat fogják közlekedtetni, ezen felül a gyengébb közvilágítással rendelkező végállomásokon mindent megtesznek azért, hogy elkerülhessék a további támadásokat. A programra a Wiener Linien összesen hatszáz millió forintnyi eurót fordít, amelyből látszik, hogy a társaság nagyon komolyan veszi a dolgozói biztonságát.

A legöregebb típus, az E1-es sorozat tagjai az új kocsik érkezésével 2017-ben végleg elbúcsúznak Bécs-től, így ezekre már nem éri meg költeni<br>(fotó: Berky Dénes)

A fejlesztésekkel jelentősen nő a járművezetők biztonsága, ám mind ők, mind a Wiener Linien fel szeretné hívni a figyelmet az értelmetlen erőszakra, egyúttal annak visszaszorításárt küzd: június 12-étől több villamoson megjelentek „Wiener Linien az erőszak ellen” feliratú zászlók, illetve ugyanez olvasható a honlapjukon nyitóoldalán is.

A kis zászlók a villamosokon is a jelmondatot hordozzák: a Wiener Linien az erőszak ellen<br>(fotó: Berky Dénes)

Június 13-án délelőtt még egy kisebb akcióval hívták fel a figyelmet: 11 órakor minden busz, villamos és metró a megállókban maradt három perc erejéig, miközben a hangosbemondókon tájékoztatták az utasokat az erőszakos cselekményekről és az öt pontos fejlesztési programról.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek