A400-as katasztrófa: reptilalom a németeknél is

iho   ·   2015.05.10. 13:45
cim

A Royal Air Force után az esti órákban a német légierő vezérkari főnöke is úgy döntött, az egyetlen, eddig a Bundeswehrnek átadott A400-as katonai teherszállító a földön marad a szombati sevillai katasztrófa miatt.

A török légierőnek elkészült első Atlas tavalyi szűzfelszállása

Az Airbus Military ottani üzemében összeszerelt vadonatúj Atlas, az MSN23 jelzésű példány első felszállása után néhány perccel zuhant le, és égett el teljesen. A fedélzeten most már biztos adatok szerint hatan tartózkodtak, közülük négyen vesztették életüket, kettőt súlyos sérülésekkel ápolnak kórházban. Az El Pais című spanyol lap információi szerint a gépet spanyol katonatisztek repülték, akiket szabadságuk mellett alkalmazott az Airbus, ez a három tiszt és egy polgári Airbus-alkalmazott halt meg a balesetben, a túlélők egyike egy őrmester, a másik szintén civil, valamennyien spanyolok.

A személyzet felszállás után nem sokkal hibát jelentett, és engedélyt kért, hogy visszatérjen a repülőtérre, de a pályától északnyugatra már annyi magasságot vesztett, hogy beleütközött egy nagyfeszültségű távvezeték oszlopába. Az elért legnagyobb magasság a Flightradar24 adatai szerint 500 méter alatt volt, és a radaradatok elvesztésekor, becsapódáskor a gép sebessége 167 csomó volt. A gép repülésének körülményeiről és a hiba jellegéről az Airbus egyelőre nem tett közzé részleteket, de a spanyol sajtó úgy fogalmaz, „súlyos technikai hiba” késztette az A400-as személyzetét a tesztrepülés megszakítására, egyes hírek szerint vészjelzés leadására is.

A becsapódás után az Atlas kigyulladt, és teljesen elégett

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök nyilatkozatában azt mondta, reméli, a baleset nem fogja hátrányosan érinteni ezt az európai programot, ugyanakkor az Airbustól „maximális átláthatóságot” kért, illetve a baleset világos magyarázatát. Az elpusztult gépet júniusban vette volna át a török légierő, és idén összesen tizennyolc példányt kellene a gyártónak leszállítania a megrendelőknek. Az eddig megrendelt 174-ből egyelőre csak tizenkét példány jutott el a felhasználó légierőkhöz. Mindeközben a gép példányonkénti listaára 100 millió körüliről 150 millió euróra emelkedett.

Mint erről az iho/repülés is többször beszámolt, az európai közös szállítógép, végleges nevén Atlas programját a komoly technológiai problémák, a hatalmas csúszás és a fejlesztési költségvetés tetemes túllépése jellemezték, amit maga az Airbus rendszerint a beszállítói hálózat akadozásával magyarázott.

A gép megpróbált visszatérni a reptérre: az El Pais ábrája

A német lapok a baleset kapcsán különösen nagy terjedelemben és szkeptikus hangnemben foglalkoznak a típus körüli problémákkal. Emlékeztetnek rá, a Bundeswehr a legnagyobb vevőként összesen 53 gépet rendelt, az elsőt decemberben vette át, de már eldőlt, hogy ezek közül tizenhármat nem használ majd a német légierő, hanem felajánlják eladásra. A decemberben átadott első után idén még ötöt kellene megkapnia a Bundeswehrnek. A Spiegel szerint a tavaly átvett példány átvizsgálásakor a Bundeswehr technikai központja 875 hibát rögzített, köztük a hidraulika-folyadék elfolyását a főfutóknál, illetve olyan elektromos vezetékeket, amelyekről hiányzott a szigetelés. Egy márciusi összefoglaló szerint Németországnak eddig 1,4 milliárd euró többletköltséggel kellett számolnia.

A repülőgép egyelőre csak részlegesen kapott katonai típusengedélyt, több képességét még nem használhatja. Ugyancsak a Spiegel emlékeztet arra, az európai együttműködésben készülő gép fő kivitelezője, az Airbus Military januárban vezetésváltáson esett át, miközben a gyártási kibocsátást havi két és fél példányra akarták emelni.

(fotó: AirLive.net)

A szállítás csúszása a németekre nézve négy év, a projekt pénzügyi hátteréről hatalmas viták zajlottak, ezek során az Airbus többször helyezte kilátásba a program leállítását. A késésekhez, a technikai problémák mellett, a vásárlók speciális kívánságai is hozzájárultak, a fejlesztési költségek kicsúsztak a gyártó kezéből, fogalmaz a német lapok egyike.

Törökországnak is igen sok volt a gondja a típussal kapcsolatban: az első átvételét 2013-ban megtagadták, tavaly végre az első gép leszállt Kayseri bázison, a most lezuhant gép a törökök harmadik gépe lett volna.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek