Air Berlin: még keményebb megszorítások

iho/repülés   ·   2013.02.07. 09:09
cim

Az Air Berlin 400-ról 450 millió euróra emelte költségcsökkentési célszámát: a Turbine 2013 programnak 2014 végéig kell teljesülnie. A cég elnök-vezérigazgatója szerint a menedzsmenttől az üzemeltetésig az Air Berlin csoport valamennyi alkalmazottja részese kell, hogy legyen az erőfeszítéseknek.

Ennnek szellemében a már korábban meghirdetett 900 fős leépítés és fizetéscsökkentés mellett a cég leállítja a 13. havi bérkifizetést, a csúcsvezetésnek tíz, az összes többi alkalmazottnak öt százalékkal lesz kevesebb a bére.

A költségcsökkentés 85 százalékát azonban nem az alkalmazottakat érintő megszorítások révén akarja a cég fedezni, hanem a szerződések újratárgyalása útján a beszállítókkal és a repülőterekkel, valamint olcsóbbá tenné az üzemeltetést. A társaság flottáját a tervek szerint 159 gépről 142-re csökkentik. A korábbi program, a Shape & Size során egyébként már alaposan lefaragtak a flottából, az eredeti gépszám 170 volt.

Az Air Berlin az intézkedéseket a rossz gazdasági környezet és a gyenge euró mellett a piac kiszámíthatatlanságával magyarázza. Az intézkedések közé tartozik, hogy idén a légitársaság nem foglalkoztat külső szerződéses pilótákat.

Kapcsolódó hírek