Akadálymentesre cserélik a bécsi metróban a segélyhívókat

iho/vasút   ·   2023.11.18. 18:00
02_becs_akadalymentes_segelyhivo

A világon az elsők között az összes segélyhívót akadálymentesre cseréli a metróállomásokon és a felvonókban a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az új berendezéseken már siketek és nagyothallók is hívhatnak segítséget egy érintőképernyő segítségével, a vakokat és gyengénlátókat pedig Braille-írás, tapintható szimbólumok és dombornyomott betűk segítik.

„A közösségi közlekedés mindenkié, ezért a Wiener Linien utastájékoztatása és új segélyhívói is úgy lettek kialakítva, hogy minden utas használni tudja – akkor is, ha látás- vagy hallássérüléssel él együtt. Ráadásul a piktogramok azoknak is könnyebbséget jelentenek, akiknek gond van a beszédével vagy tanulási nehézséggel küzdenek” – mondta Hans-Jürgen Groß, a bécsi közműcégeket összefogó Wiener Stadtwerke-Csoport akadálymentességért felelős megbízottja annak kapcsán, hogy az U4-es metró Friedensbrücke megállójánál átadták a Wiener Linien első akadálymentes segélyhívóját. Ezt az év végéig még további három állomás követi, 2026-ra pedig akadálymentesre cserélik a bécsi metróállomásokon és felvonókban található összes segélyhívót – összesen 550-et. A lépéssel a bécsi közlekedési vállalat még világviszonylatban is az élvonalba tartozik.

Akadálymentes segélyhívó a bécsi metróban (fotó: Wiener Linien/Simon Wöhrer)

Az új segélyhívó berendezés többek között abban különbözik a régitől, hogy egy érintőképernyő is tartozik hozzá. Ha valaki megnyomja a segélyhívó gombot, az irányítóközpont jelentkezik, ezzel egy időben pedig a képernyőn piktogramok és egyszerűen megfogalmazott angol és német nyelvű feliratok jelennek meg, amikkel a beszéd- vagy hallásproblémákkal küzdő utasok is az irányítás tudtára tudják adni, milyen vészhelyzetről van szó. Ezután megállapítják a segélyhívás helyét és azonnal a helyszínre küldik a mentőket vagy a rendőrséget. A vakoknak és gyengénlátóknak Braille-írás, tapintható szimbólumok és dombornyomott betűk teszik lehetővé a segélyhívó használatát. Minden berendezésnél kamera van felszerelve, hogy a Wiener Linien munkatársai azonnal szemügyre tudják venni a helyzetet. Azt tanácsolják egyébként, ha valaki nem biztos benne, hogy vészhelyzet szem- vagy fültanúja, akkor is hívjon inkább segítséget.

Nyitóképünkön egy régi típusú segélyhívó az U3 Volkstheater megállójánál (fotó: Wiener Linien/Manfred Helmer)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek