Akár kétszáz új villamost is vehet Prága

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.09.22. 09:00
Smycka_Depo_Hostivar

Tizenhét év után jön az újabb nagybeszerzés, ami igazából 40+160 villamos beszerzéséről szól.

A cseh főváros közgyűlése a napokban hagyta jóvá, hogy a városi tömegközlekedési vállalat (DPP) közbeszerzési eljárást indítson kétszáz új villamos megvásárlására. A kiírás szerint a DPP 2026 végéig negyven új villamost vesz át a tenderben győztes gyártótól, a többi százhatvan villamos beszerzésére egyelőre keretszerződést kötnek, amit fokozatosan hívhatnak le a közlekedési vállalat gazdasági kondíciójának függvényében.

A Prágai Közlekedési Vállalat tizenhét év után ír ki újabb nagybeszerzést villamosokra. A legutóbbi 15T ForCity villamosok vásárlására, amelyből kétszázötvenet rendeltek, még 2005-ben írtak ki pályázatot, majd a Škoda 2011 és 2019 között szállította le a járműveket. A mostani városvezetés szerint Prágának további korszerű villamosokra van szüksége, mivel folyamatosan bővül a villamoshálózat (több projekt is fut), valamint a T3-asok már igencsak elöregedőben vannak. Egyelőre tehát csak negyven új villamos megrendelését vehetjük biztosra, ezek 30 méter hosszú, alacsonypadlós, légkondicionált járművek lehetnek a feltételek szerint. A beszerzési ár mellett fontos szempont lesz a garancia időtartama és az energiafogyasztás mértéke is. A beruházás becsült értéke 2,42 milliárd cseh korona (38,72 milliárd forint). A többi százhatvan villamos lehívása pedig opcionális lesz.

Prága villamoshálózata jelenleg példaértékű fejlődésen megy keresztül. A Prágai Közlekedési Vállalat idén három új építkezésbe kezdett: a Depo Hostivař-i villamosforduló már elkészült, ezen kívül épül a Modřany−Libuš (1,7 kilométer) és a Divoká Šárka−Dědina (2,3 kilométer) villamosvonal is. Tavasszal elkészült a Sídliště Barrandov−Holyně vonal, és pályázatot írtak ki a Slivenecig tartó meghosszabbítására. Tavaly elindultak a villamosok a Pankrácig meghosszabbított vonalon, valamint átadták az új Zahradní Město megállót és villamosfordulót. Új villamosvonalat terveznek a Malovankától a Strahov-stadionig, a Vinohradská és a Vencel-tér közötti szakaszon, valamint a főpályaudvar előtt található parkon keresztül is tervezik a villamosközlekedést.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek