Állami támogatást kap a Start és a GYSEV

MTI/iho   ·   2015.02.11. 11:02

A vasúti személyszállítási közszolgáltatási szerződés alapján végzett személyszállításhoz – ebben az évben – a MÁV-Start 144 milliárd forintot, a GYSEV 10,4 milliárd, az autóbusszal szolgáltatást végző társaságok a helyközi személyszállítási közszolgáltatásaikhoz 33,5 milliárd forint támogatást kapnak. A vasúti pálya működtetésére járó támogatás pedig a GYSEV-nél 4,9 milliárd, a MÁV-nál 68 milliárd forint lesz ebben az évben.

A közösségi közlekedési szolgáltatóknak – a korábbi költségtérítések elszámolásából adódó elmaradások miatt – további támogatás is jár. Így a MÁV-Start 12 milliárd, a GYSEV 71,8 millió, az autóbuszos szolgáltatók pedig 4,5 milliárd forinthoz jutnak. A rendelet kiköti, hogy a költségtérítés igénybevételét előre meghatározott szolgáltatások, továbbá hatékonysági elvárás teljesítéséhez, valamint utólagos elszámolási kötelezettséghez kell kötni.

A MÁV-Start és a GYSEV az erre az évre, a személyszállítási közszolgáltatási szerződés alapján járó támogatásából, az egy hónapra eső rész felét automatikusan megkapja, minden hónap első napján. A másik felét a közlekedésért felelős miniszter – jelenleg a nemzeti fejlesztési miniszter – által kiállított és az általa a NAV-nak megküldött megrendelői teljesítésigazolás alapján, az adóhatóságtól igényelhetik a cégek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek