Általános sztrájkot tartanak az olasz szakszervezetek

MTI   ·   2012.06.22. 08:01

A munkához való jog védelmében, a munka törvénykönyvének módosítása és a nyugdíjreform ellen hirdettek meg általános sztrájkot az olasz szakszervezetek. A péntek reggel kezdődő huszonnégy órás munkabeszüntetéshez csatlakoztak az olasz közlekedési és egészségügyi dolgozók érdekképviseletei. Sztrájkolnak a nyári vizsgaidőszakban dolgozó egyetemi tanárok, az olasz kutatóintézetek dolgozói, az adóhivatalok tisztviselői, a tűzoltók is. Egyedül a vasutas-szakszervezetek függesztették fel a sztrájkot a rendkívül forró hétvége előtti péntek járatainak biztosítására.

Olaszország városi közlekedése azonban megbénul, egyedül a reggeli és a délutáni csúcsforgalmi sávban biztosítják a szolgáltatást. Az olasz autósztrádák személyzete péntek reggel hat órától szombat reggel hat óráig sztrájkol. Az olasz kikötők és hajózási vállalatok dolgozói péntek reggel nyolc órától szombat nyolcig sztrájkolnak. A repülőtereken járatok törlésével és késéssel kell számolni.

Péntek délelőtt Róma és Milánó központjában szakszervezeti tüntetést is rendeznek. A megmozduláson a CGIL, a CISL és az UIL föderáció nem vesz részt. A három legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség június 25-26-ra hirdetett sztrájkot.

Kapcsolódó hírek