American: csődeljárás alatt újra profit

iho/repülés   ·   2012.08.29. 14:00
aa_cim

A tavaly óta csődvédelem alatt álló American Airlines 135 millió dolláros nettó profitot jelentett júliusra. Ezzel a légitársaság már a második egymást követő hónapban tudta nyereségessé alakítani a mérlegét.

Ugyancsak megfordult a helyzet az üzemeltetés területén: a bevétel 2,33 milliárd, a kiadás csak 2,09 milliárd, az üzemi nyereség 240 millió volt júliusban. A tavaly novemberben csődöt jelentett társaság januárban még 234 milliós üzemi veszteséget termelt.

A társaság az amerikai csődbíróság döntését várja, amely eldönti a menedzsment és a pilóták közti munkaügyi vitát. Olyan, a pilóták által elutasított intézkedésekről van szó, amelyek a társaság szerint elengedhetetlenül szükségesek a fenntartható nyereséges működéshez. Ugyanakkor a mostani eredmények jelzik, hogy a csődeljárás során kidolgozott eddigi intézkedések valóban segítettek helyreállítani a gazdaságosságot.

Most is érdemes megjegyezni, hogy az amerikai gyakorlat szerint a csődvédelem alatt álló társaságok ritkán kerülnek felszámolásra: meghatározott körülmények között és a csődbíróság által ellenőrzött módon kell, hogy kidolgozzák és végrehajtsák azokat az átalakításokat, amelyek révén ismét nyereségessé válik a működésük.

Az American esetében a nyereségesség visszaállítása azt jelentheti, hogy a társaság menedzsmentje mégsem kényszerül rá a US Airways által keményen szorgalmazott egyesülésre, amit egyébként az American alkalmazotti szakszervezeteinek többsége is követel.

Kapcsolódó hírek