American: csökkenő és növekvő flotta?

iho/repülés   ·   2011.10.12. 12:37
AA_cim

Az egyik legnagyobb amerikai kégitársaság erősen visszafogja flottája tervezett növekedését, és jövőre elbúcsúzik 11 keskenytörzsű Boeing 757-esétől – jelentette be az American Airlines kereskedelmi vezetője.

Az idei negyedik negyedévben a cég kapacitását 3 százalékkal szűkíti, ami azt jelenti, hogy a légitársaság pluszlépésekre kényszerül az előre tervezettek mellett, hogy megküzdjön az egyre magasabb üzemanyagárakkal és a repülőszemélyzet létszámának csökkenésével – tette hozzá Virasb Vahidi. Mivel a pilóta-szakszervezetek a korábbinál kedvezőbb feltételeket harcoltak ki, magasabb a nyugdíjat választó hatvan éven felüli pilóták száma, ez is arra készteti a légitársaságot, hogy visszafogja a flottabővítést.

Ilyen 757-esektől vesz búcsút jövőre az AA

A kapacitáscsökkentés vagy legalábbis a bővítés visszafogása az ATW félévi jelentése szerint az elmúlt tizenhat hónap során pluszban tartotta az észak-amerikai légitársaságok bevételeit, és ez a háttere a következő évre jósolt mérsékelt flottabővítési programoknak általában az USA nagy légitársaságainál.

Hosszabb távon azonban elkerülhetetlen ha nem is feltétlenül a bővítés, de a csere: épp az American százgépes megrendelése késztette a Boeing vezetését arra, hogy előálljon a keskenytörzsű 737-es új, takarékos hajtóművekkel repülő MAX változatával.

Az American kezdeményezte a Boeing 737 MAX programjának beindítását: takarékosabb gépek kellenek

Október elején arról számoltunk be, hogy az American részvényei hatalmasat zuhantak a New York-i tőzsdén, azonban a cég vezetői azt mondták, hogy ez nem jelent egyenes utat a bankcsőd felé. Ugyanakkor most az is kiderült, hogy az emelkedő üzemanyagárak 29 millió dollárral, a valutaárfolyamok volatilitása pedig 22 milliós pluszköltséggel terhelte a vállalat könyvelését.

Kapcsolódó hírek