Apache-csattanás Afganisztánban

iho/repülés   ·   2012.03.24. 10:05
apache

Senki nem halt bele, csak minden bizonnyal egyesek karrierje – ezzel a lakonikus kommentárral is ellátták már azt a feltehetően még februárban készült felvételt, amelyen az amerikai hadsereg egyik harci helikoptere egy rosszul sikerült minibemutató után látványosan a földnek ütközik Afganisztánban.

A képeken már az első áthúzás is kicsit kockázatosan közelinek tűnik az épületekhez. A folytatásban úgy érzékelhető, hogy az AH-64 Apache Longbow pilótája a "Return to target" figurát, ami egyébként a harci helikopterek megszokott manővere, túl nagy sebességgel repüli.Az is lehet, hogy a hó csapta be a pilótát, mert a havas felszín erősen megnehezíti a magasság pontos becslését: a repülőgépvezető mintha el se kezdte volna a felvételt földközelben. Ráadásul maga a terep is egyenetlen volt alatta, lehet, hogy néhánytíz méterrel arrébb már „elfért volna” a figura.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a marzaki előretolt bázison lévők közül senkit nem kapott el a földnek ütköző gép, ugyanakkor a puszta tény, hogy a baleset nem okozott emberhalált, jó reklám a gyártónak: a Boeing AH-64 Apache Longbow erős szerkezete, az ütésálló ülések megóvták a legrosszabbtól a személyzetet. A vizsgálat persze megindult, a felvételt kísérő kommentárok erősen szorgalmazzák a felelős megbüntetését az adófizetők húsz millió dollárjába kerülő rögtönzött légibemutatóért.

Kapcsolódó hírek