Apor-ereklyét kap a csíksomlyói kegytemplom

MTI   ·   2012.04.26. 12:49

Boldog Apor Vilmos egykori győri püspök ereklyéjét, vérrel átitatott ingének egy darabját ajándékozza a győri püspökség a csíksomlyói ferences kegytemplomnak.

A díszes ereklyetartóban elhelyezett relikviát Pápai Lajos győri megyéspüspök a hétvégén adja át Böjte Csaba ferences szerzetesnek – mondta Dékány Ferenc püspöki irodaigazgató.

Apor Vilmos megannyi szállal kötődött Erdélyhez. Segesváron született 1892-ben, arisztokrata családban, később Nagyváradon szentelték pappá. Győrben halt mártírhalált 1945. március végén. Egy orosz katona halálosan megsebesítette, miközben a kiszolgáltatottak védelmére kelt és megtagadta a püspökvárban menedéket talált asszonyok kiadását. Az ereklye annak az ingnek egy darabja, amelyet a halálos lövés eldördülésekor viselt. Ő az első székely vértanú – ismertette az irodaigazgató.

Az ereklyét szombaton Kovásznán mutatják be, ahol Apor Vilmos születésének 120., boldoggá avatásának 15. évfordulója emlékére domborművet, Rieger Tibor alkotását szenteli fel a győri megyéspüspök a szegény sorsú gyermekeket felkaroló Szent Ferenc Alapítvány kovásznai közösségi házának homlokzatán – közölte Böjte Csaba ferences szerzetes, az erdélyi gyermekmentő misszió főszervezője.

A közösségi házat a győri szeretetnapok bevételéből létesítették, a rászoruló gyerekek otthona Apor Vilmos nevét viseli – mondta el a szerzetes, aki szólt arról is, hogy az ereklyét vasárnap helyezik el végleges helyére, a csíksomlyói kegytemplom szentélyébe.

A 2012-es pünkösdi zarándokvonatok, a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz május 25-én indul útnak Székelyföld felé.

Kapcsolódó hírek

Vasút Vasútmodell

Terepasztalcsodák Szolnokon

MTI/iho   ·   2024.02.25. 14:00

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.