Apró emberek és nagy helikopterek

Kelecsényi István   ·   2019.05.31. 16:25
szolnoki_repnap2019_0

A látogatók a betonon, katonás sorrendben sorakozó statikus kiállításon találkozhattak a közelmúlt és a jelen repülőgépeivel. A középpontban persze a forgószárnyasok szerepeltek: Mi-24P, Mi-24V és Mi-24D harci-, Mi-8T és Mi-17 szállítóhelikopterek várták a látogatók rohamait. Mellettük az egykor futár- és kiképzési feladatokra használt, tereptarka Jak-52-esek, modern utódjaik, a légifölény-szürke Zlin 242L-ek voltak láthatóak. A sugárhajtású részleget a hadrendből már kivont L-29Delfin és L-39ZO Albatros sugárhajtású gyakorlógépek mellett a MiG-21bis és a „nagyvas”, a két hajtóműves MiG-29B vadászrepülőgépek képviselték. A korelnök Po-2 veterán, kétfedelű, légcsavaros gép mellett a rendőrség MD-901 helikoptere képviselte a jelent és a közeljövőt.

Ünnepi beszédében Koller József dandártábornok, bázisparancsnok kiemelte: ez az a nap, amikor a gyerekek megnézhetik, hogy anya és apa mivel dolgozik, mit csinál. A bázis maga technikai váltás előtt áll, hiszen az Oroszországban nagyjavított Mi-17-es és Mi-24-es helikopterek mellett ebben az évben már beérkeznek az Airbus H145M többcélú könnyűhelikopterek első példányai. A közeljövőben pedig a H225-ös (Caracal) közepes többcélú forgószárnyasok is hadrendbe állnak Szolnokon.

A képre kattintva galéria nyílik (a szerző felvételei)

A gyermekek ellepték a repülőeszközöket, kiszolgáló járműveket, haditechnikát. A sátrak sorában a különböző alakulatok is bemutatták munkájukat, felszerelésüket. A könyves sátorban olvasnivalókat, kicsivel arrébb pedig a bázis alakulatainak felvarróit, pólókat, sapkákat is be lehetett beszerezni.

A dinamikus bemutató három Zlin kiképző repülőgép vezette. A bázison összesen négy ilyen gép dolgozik, s mivel a negyedik a statikus soron várta az érdeklődőket, kijelenthető: a hadrafoghatóság a kezdeti problémákat követően ma már megfelelő. Utánuk két Mi-24P harci forgószárnyas kavart el a levegőben (további három „Mihu” a csehországi Dark Blade 2019 gyakorlaton dolgozott, egy pedig szintén a statikus soron pihent) majd egy AS 350B2 Écureuil repült két Mi-8-as társaságában. Az ejtőernyősugrások több hullámban zajlottak, ezek közül kiemelhető a Mi-24-es harci helikopterből távozó öt ejtőernyős szabadeséses ugrása.

A hármas Zlin kötelékrepülést sem látta még nagyérdemű, majd az AS 350 „Mókuska” bemutatója következett. Ezt követte – többéves szünetet követve – a Mi-24-es igen dinamikus repülése, majd a Budaörsön, a május 17–19 között megrendezett Honvédelmi Napokon már debütált Mi-17-es demót tekintették meg a látogatók. A testvéralakulat, az 59. MH Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis „Pumái”, a kecskeméti repülőtér felújításának és bővítésének idejére ideiglenesen az MH Pápa Bázisrepülőtérre átköltözött JAS-39 EBS HU Gripen vadászgépei, a Nemzet Szárnyai jelentek meg a levegőben. A készültségi géppár tizenkét perc alatt repült át Pápáról néhány látványos áthúzásra Szolnok fölé.

Az idén 50 éve rendszerbe állított Mi-8T típust ünneplendő Magó Károly törzszászlós vezetésével nagy, 50 éves insigniákat festettek a 3301 oldalszámú „Minyóra”. A Veszprémben állomásozó Légierő Zenekar szintén ötven éve dolgozik együtt: így nem meglepő, hogy a feldíszített Mi-8T-ből kisorakozva adtak térzenét adtak – tortával jutalmazták mind előadásukat, mind a fél évszázados munkájukat.

Az ünnepséget követően a bázis szintén hagyományos katonai ebéddel (babgulyás, majd túrós és almás rétes) vendégelte meg a családi nap látogatóit, résztvevőit.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek