Apró nosztalgiavonat siklott ki Angliában

iho/vasút   ·   2016.09.11. 16:15
400px_kisvonat_baleset

A szeptember tizedikén, délután fél három után a Romney, Hythe & Dymchurch-vasúton bekövetkezett ütközés során a veterán gőzös, a mögötte haladó szerkocsi, valamint a tizenhárom kocsiból álló szerelvény első kocsija is kisiklott, a mozdony és a szerkocsi a bal oldalára dőlt. Az önkéntes mozdonyvezető, a robbanásveszélytől tartva, azonnal megkezdte a siklott kocsiban utazó emberek mentését. A járművek szerencsétlen találkozása következtében a mozdonyvezető és a vonaton utazó ötven utas közül négyen sérültek meg könnyebben, őket a mentők a helyszínen ellátták. Mivel nem lehetett kizárni annak az esélyét, hogy a mozdony kazánja felrobban, ezért a veszélyt szakemberek hárították el. A mindössze huszonöt mérföld (negyven kilométer) per órás sebességű közlekedésre tervezett vonalat a helyszínelés idejére lezárták.

A délkelet-angliai Romney, Hythe & Dymchurch-vasút egyik szerelvénye traktort gázolt egy útátjáróban szeptember tizedikén. A baleset következtében a keskeny nyomközű mozdony felborult (fotó: fameflynet.uk.com)

Az egyik szemtanú arról számolt be, hogy ennél a személyzet nélküli útátjárónál aznap többször is látta áthaladni a traktort, azonban a baleset előtti pillanatokban a traktor nem mozdult. A közeledő vonat folyamatosan sípolt, majd az ütközés után a gőzös hirtelen kisiklott – írja a Daily Mail.

A dél-angliai Kent megyében található, 21,7 kilométer hosszú Romney, Hythe & Dymchurch-vasúton (RH&DH) 1927. július 16-án indult meg a forgalom. A keskeny, mindössze 381 milliméteres (tizenöt hüvelykes) nyomközű vonal a jelenleg nyolc állomást köt össze a tizenötezer lakosú kikötőváros Hythe és a La Manche-ba nyúló Dungeness-fokon található Dungeness között. Az RH&DR közel hatvan évig – 1926 és 1978, majd 1979 és 1982 között – a világ legkeskenyebb nyomtávú vasútja címet is viselhette: 1978-ban a franciaországi, 311 milliméteres Réseau Guerlédan taszította le trónjáról, az azonban csak egy évig üzemelt, majd 1982-ben végleg überelte a szinte a mesebeli törpék méretére szabott, 260 milliméteres, szintén angliai Wells and Walsingham Light Railway. A végig a strandok közelében haladó vonalat leginkább turisták használják, valamint gyerekek járnak vele iskolába és onnan haza.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek