Aquapol-ellenőrzés a Dunán

Szilágyi Károly   ·   2012.03.26. 16:00

Az egyhetes akcióban Magyarországon 228 vízirendőr 581 hajóegységet ellenőrzött – tájékoztatta az ihót Barnácz István alezredes, a Dunai Vízirendészet vezetője. Az 834 ellenőrzött hajós közül 9 ellen szeszesital-fogyasztás, 18 emberrel szemben a vízi közlekedés szabályainak megsértése miatt indítottak szabálysértési eljárást, de egy olyan embert is találtak, aki érvényes engedély nélkül vezetett hajót.

Az alezredes lapunk érdeklődésére elmondta: 21 ember kapott szabálysértési bírságot, összesen 115 ezer forint értékben, de az ellenőrzések célja nem a pénzbeszedés, hanem a lopott hajók, a hamis okmányok kiszűrése, és a hajózók biztonsága a legfontosabb. Az ellenőrzött kompokon egyáltalán nem találtak ittas személyzetet, de a motorcsónakvezetők 10 százalékánál elszíneződött a szonda.

A Dunai Vízirendészet hajója a Rákóczi híd alatt<br> Kattintás után képgaléria nyílik<br> (fotó: iho)

Évente 60-80 olyan eset történik a Dunán, ami miatt nyomozniuk is kell – mondta a tavaly október óta a Dunai Vízirendészeti Kapitányság élén álló Barnácz. Az alezredes hangsúlyozta: a közlekedés biztonságán kívül figyelniük kell a halászokra is, de vannak életvédelmi, lopási és környezetvédelmi esetek is, amelyeket a vízen követtek el, ezek felderítése is az ő feladatuk.

Kapcsolódó hírek