Arab hajóra lőttek az amerikaiak

iho/hajózás   ·   2012.07.17. 08:51

Először rádión, majd pár figyelmeztető lövéssel próbálták jobb belátásra bírni az amerikai hadihajó felé közeledő kis hajót, de hiába. Egy ember meghalt, amikor ezt követően az amerikaiak tüzet nyitottak – adta hírül az Index a CNN-re hivatkozva.

Egy Perzsa-öbölben horgonyzó amerikai hadihajóról tüzet nyitottak egy kisebb hajóra. Az amerikai hadsereg sajtóosztályának közleménye szerint a hajó túl közel merészkedtek a hadihajóhoz, amiről először figyelmeztető, majd éles lövéseket adtak le rá. Az incidensben egy ember életét vesztette.

Az USNS Rappahannock nevű tartályhajó Dubaj Dzsebel Ali nevű kikötőjétől 16 kilométerre horgonyzik a Perzsa-öbölben. A kisebb hajó a kikötő felé tartott, de letért az útirányról. A hadihajóról rádión figyelmeztették a kapitányt, hogy 1100 méteren belül ért, de a hajó nem változtatott irányt.

A Rappahannock kapitánya ekkor döntött a figyelmeztető lövések leadásáról, majd amikor ennek sem volt foganatja, mozgásképtelenné tették a vízi járművet. A haditengerészet közlése szerint vizsgálatot indítottak a hétfő délelőtti incidens ügyében, de egyelőre úgy néz ki, minden a szabályzatnak megfelelően történt.

Kapcsolódó hírek