Áramvonalas vízi erődítmény

iho/hajózás   ·   2012.05.09. 09:49

Új hajófelépítményt mutatott be a nagyközönségnek a japán Imabari hajógyár. Az Aero-Citadel névre keresztelt technológia hatékony megoldást nyújt a tengerhajózás két legnagyobb ellenségével szemben: védelmet nyújt kalóztámadások ellen és csökkenti a hajó energiafelhasználását – írja a gcaptain.com portál.

A japánok hajófelépítménye lényegében egy hatalmas acéltorony. Az építmény felsőbb szintjeihez vezető lépcsőket és vezetékeket a torony burkolatán belül helyezték el, így a jármű légellenállása csökkent. Szélcsatornában végzett tesztek alapján a japán gyártó azt állítja, hogy a hajó légellenállását 25-30 százalékkal fogják vissza, ami kétszázalékos energiamegtakarítást eredményez.

(fotó: Imabari)

A kalóztámadások elleni védelem érdekében az alsóbb szintek ajtóit vastagabb, megerősített acélajtókkal látták el, így a betolakodók a hagyományos eszközökkel biztosan nem juthatnak be a toronyba. Az ablakok golyóálló üvegezést kaptak. Vízágyúkat helyeztek el a fedélzet több pontján, amivel kellemetlen meglepetést okozhatnak a hajóra lépő illetékteleneknek.

Az Aero-Citadel bombabiztos hajófelépítményében elegendő hely áll rendelkezésre, hogy a bezárkózó legénység napokon át kitarthasson a segítség megérkezéséig. A hajó önálló erőforrásról működő kommunikációs központtal rendelkezik, ami kalóztámadás esetén folyamatosan továbbítja a térfigyelő kamerák képét a legközelebbi rendvédelmi hatóságok felé.

A japán hajó elméletileg száz százalékig kalózbiztos. Kérdés, hogy a zsákmányra vágyó tengeri portyázók milyen gyorsan alkalmazkodnak majd az új kihívást jelentő technológiákhoz.

Kapcsolódó hírek