Árvíz: készülődés Győrben, le kell zárni a Petőfi-hidat

iho   ·   2013.06.03. 13:50

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye dunai töltésein rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el, amely lehetővé teszi a társszervek, így a polgári védelmi egységek és a honvédség bevonását a védekezésbe. Az érintett megyei védelmi bizottságok döntöttek a vámosszabadi határátkelőhely átmeneti lezárásáról, valamint Komárom alatt ideiglenes védvonal kiépítéséről is – áll az OVF közleményében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak, akkor összesen ötmillió homokzsákot használtak fel a védekezés során. A Duna áradása jelenleg Győr-Moson-Sopron megyét – ezen belül főként Mecsért és Dunaszentpált –, valamint a fővárost érinti leginkább, de már zajlanak az előkészületek Komárom-Esztergom, Pest, valamint Fejér, Tolna és Baranya megyében is.

Várhatóan le kell zárni a Petőfi hidat a forgalom elől – tudatta Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője. A Dunán és a Mosoni-Dunán levonuló árhullám a Rábán is visszaduzzasztotta a vizet, amelynek szintje elérheti az előrejelzések alapján azt a magasságot, amikor a belváros védelmében a vízügyi igazgatóságnak be kell építenie a vízvédelmi kaput. A szakemberek megkezdték az előkészületeket.

– Nem azért kell zárni – hangsúlyozta a szóvivő –, mert a hídnak baja esne, ha elérné a folyó a szerkezet alsó élét, hanem azért, hogy a Vízügyi Igazgatóság árvízi védekezése teljes körű lehessen. A Rába folyó mentén a Zechmeister úton egy árvízvédelmi fal húzódik a töltés felső részén, amelyet keresztültör a Petőfi híd.

A kapuzat beépítéséhez le kell zárni a hidat, sem gyalogosok, sem autósok, sem kerékpárosok nem haladhatnak át rajta. A zárásról akkor születik döntés – akár kedden, de lehet, hogy csak a hét második felében –, amikor a kapuzat beépítését a vízszint indokolttá teszi. A közlekedőknek így van idejük felkészülni rá. A Petőfi híd helyett a kerékpárosok, autósok számára a Rába kettős híd javasolt, de gyalogosok számára – azért, hogy ne kelljen túl nagyot kerülniük – megnyitják a Petőfi híd melletti közműhidat is. A szóvivő elmondta: a hibás lépcsőfokok gyors javításáról soron kívül intézkednek.

A Kossuth utca–Erkel Ferenc utca csomópontjában hétfőn sárga villogóra állították a lámpákat, hogy a terelésben részt vevő többlet járműforgalom gördülékenyebben tudjon áthaladni. A Petőfi híd lezárása alatt a Rába kettős hídon végzendő korrózióvédelmi, mázolási munkálatokat – forgalomkorlátozó hatása miatt – felfüggesztették.

Kapcsolódó hírek