Átadták az első hibrid-buszokat Kecskeméten

MTI   ·   2013.12.20. 17:30
merci_kecskecim

Átadták Kecskeméten az első 5 Mercedes-Benz hibrid buszt, a típusból az Európai Unió támogatásával huszonötöt vásárolt a város.

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere az átadáson elmondta: a környezetkímélő, bizonyos útszakaszokon zéró emissziós üzemmódban is közlekedő Mercedes-Benz hibrid autóbuszok megvásárlásához 5 százalék önerőt, egyenként 8 millió forintot kellett biztosítani a városnak.
A polgármester kiemelte, hogy az Európai Unióban is egyedinek számító pályázatot sikerült elnyerni, amelynek következtében a világ legmodernebb autóbuszai fogják biztosítani a város tömegközlekedését.

Zombor Gábor fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió döntéshozói a város tömegközlekedésének a megoldása érdekében nem a kötött pályást, hanem a buszközlekedést javasolták, azzal a kikötéssel, hogy a történelmi belvárosban nem lehet káros anyag kibocsájtása a járműveknek. Ez lesz a világon a legnagyobb hibrid-flotta, amely egy városban biztosítja a tömegközlekedést - tette hozzá.

Február közepéig az összes jármű beérkezik <br>(fotó: MTI, Ujvári Sándor)

A polgármester beszámolt arról, hogy a pályázat egy új telephely megépítését, valamint intelligens utastájékoztató kiépítését is tartalmazza.

Bejelentette: 2014. február 15-éig megérkezik minden busz, majd a közgyűlés dönt arról, hogy a város önálló közlekedési vállalatot, vagy más partnerrel oldja meg az üzemeltetést.
Zombor Gábor reményét fejezte ki, hogy a buszok gyorsan be fognak kapcsolódni a város tömegközlekedésébe.

Ingo Fröhlich, az EvoBus Hungária Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a világ egyik legmodernebb technológiájával működő autóbuszok kerültek Kecskemétre.
Az ügyvezető igazgató közlése szerint, a buszok javításához, üzemeltetéséhez szükséges munkaerő képzése már megkezdődött.

Ingo Fröhlich, az EvoBus Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Zombor Gábor polgármester az új buszokkal

Kecskemét új, az önkormányzat által kijelölt zéró emissziós zónájában a Mercedes-Benz Citaro G BlueTec Hybrid busz akár 10 kilométert is képes megtenni a dízelmotor használata nélkül. Az autóbuszon összesen négy elektromos kerékagymotor működik, amelyek a lithium ion akkumulátorból nyerik a szükséges elektromos energiát és fékezés esetén képesek energiát visszatáplálni a rendszerbe.

A Kecskemét város közösségi közlekedés fejlesztése, átalakítása, zéró emissziós zóna megteremtése, soros hibridhajtású alacsonypadlós autóbuszok beszerzésével című projekt közel 6 milliárd forint uniós és hazai támogatásban részesült. Mintegy 4,2 milliárd forintba kerültek az új autóbuszok, a fennmaradó összeg pedig az egyéb projektelemek megvalósulására nyújt fedezetet.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek