Átvette a HŽ az első sorozatgyártású Končar-motorvonatát

iho   ·   2015.04.08. 11:15
400px_hz_6112-002

Horvátország nemzeti vasútja, a HŽ március végén vehette használatba az első új, hazai fejlesztésű motorvonatát. A horvát Končar által megépített szerelvénnyel az elmúlt hetekben a Zágráb Podsused Tvornica–Tovarnik vonalon végeztek futópróbákat.

A horvát gyártó 2008-ban fogott hozzá a járműcsalád fejlesztéséhez azzal a szándékkal, hogy azokkal megfelelő piacra lelhet a volt jugoszláv államok vasútjai körében. A prototípus szerelvényt a bosnyák nemzeti vasút ŽFBH szerezte meg, 2011-ben pedig a HŽ vásárolta meg a regionális, valamint az elővárosi verziójú prototípus motorvonatokat.

A 6112 002 pályaszámú motorvonat formájában elkezdte szállítani a HZ-nak a horvát Koncar a sorozatgyártású motorvonatokat<br>(fotó: Bruno Negovec, Railway Gazette)

A járművek elnyerték a horvátok tetszését, így 2014 januárjában a HŽ harminckét villamos- és tizenkét dízelüzemű szerelvényre nyújtotta be igényét. Az összesen 213 millió eurós megrendelésből százhét milliót a horvát újjáépítési és fejlesztési bank kölcsöne fedez. A kontraktus értelmében regionális forgalomra tizenhat négyrészes villamos motorvonat, Zágráb elővárosi vonalaira pedig szintén tizenhat villamos szerelvény érkezhet; előbbiek 211, utóbbiak 135 ülőhelyet biztosítanak a leendő utasoknak. A kétfajta kivitel sorozatgyártása a két prototípus alapján kerül kezdődött el. A dízel meghajtású szerelvényeket a villamos verzióból fejlesztették – írja a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek