Ausztriában kigyulladt egy Budapestre tartó szállodahajó

iho/hajózás   ·   2017.07.25. 08:45
hajotz_kislid

A tűz Melk térségében, Schönbühel-Aggsbachnál keletkezett az A-Rosa Riva nevű szállodahajón és a Vöröskereszt adatai szerint nyolcan sérültek meg benne. Az áldozatok különböző fokú füstmérgezést szenvedtek, kettőt közülük helikopterrel kellett kórházba szállítani. A tűz keletkezésének idején a hajó lefelé tartott a Dunán, budapesti úticéllal, 150 vendéggel és 39 legénységi taggal a fedélzetén. Az utasok legtöbbje Spanyolországból származott, közöttük több kiskorú is volt.

Füstölgő hajó álomtájban (képek forrása: diepresse.at)

A sérülést nem szenvedett utasokat hétfő délután a dürnsteini tűzoltóságra szállították, az utazásszervező iroda részükre szállodai szobákat foglalt a soron következő intézkedésig. Az A-Rosa-Riva közben horgonyt vetett a folyón, belsejéből az Alsó-ausztriai tartományi tűzoltóság vezetője, Matthias Fischer szerint továbbra is füst száll fel. A fedélzeten dolgozó tűzoltók légzőkészüléket viselnek, a katonaság is csónakokkal jelent meg a helyszínen.

A tűz keletkezésének okairól nincsen egyetértés, annyi biztos, hogy a wellness-részleg volt a tűz központja, ahol egyesek szerint a szauna, mások szerint a kondigépek egyike gyulladt ki.

Az A-Rosa Rivának három testvérhajója közlekedik még a Dunán, az A-Rosa Bella, A-Rosa Mia és az A-Rosa Donna, valamennyien 2002 és 2005 között épültek Németországban. Üzemeltetőjük az A-Rosa Flussschiff Gmbh/Arkona AG, a Rostockban bejegyzett hajókat jelenleg a Rostock Seetours utazásszervező cég bérli, mely a P&O szállítmányozási cég személyszállítási leányvállalata. A balesetet szenvedett hajó most körülbelül félházzal közlekedett, hiszen a legnagyobb utaslétszám 242 fő lehet.

A tűz a wellnesrészlegben keletkezett

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek