Autómentes nap Rákosmentén

MTI   ·   2011.09.14. 17:23

Az alternatív közlekedést népszerűsítő, kulturális programokkal tarkított Európai Autómentes Napot rendeznek a főváros XVII. kerületében szombaton. A rendezvény ideje alatt lezárják a Ferihegyi út kétszer két sávos szakaszát a rákoskeresztúri városközpontban.

Riz Levente, Rákosmente fideszes polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ötödik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó egész napos programot. „Rákosmentén modern kertvárost építünk, ahol nagy hangsúlyt helyezünk a környezettudatos életforma népszerűsítésére” – mondta a városrész vezetője.

Közlése szerint ennek jegyében készült el az elmúlt két évben a főváros kerületei között 11 kilométer kerékpárút, 200 kerékpártároló, 5 P+R parkoló, több mint 400 férőhellyel. „A rendezvénnyel szeretnénk az emberek figyelmét felhívni arra: az autón kívül is van élet, érdemes a közösségi közlekedést vagy a kerékpárt választani” – tette hozzá.

A családi programon részt vesznek egyebek mellett a közlekedési társaságok, a rendőrség, a helyi civil szervezetek, egyházak; gyermekprogramok, kerékpáros ügyességi pályák, ingyenes szervizsátor is várja az érdeklődőket.

A rendezvény ideje alatt lezárják a Ferihegyi út kétszer két sávos szakaszát a rákoskeresztúri városközpontban, elterelik az autós és buszforgalmat, és a területet teljes egészében a gyalogosok, kerékpárosok vehetik birtokba. A polgármester további helyszínként említette a rákoshegyi vasútállomást, ahol a MÁV járműveit, motoros és kézi hajtányokat lehet kipróbálni.

A két helyszín között ingyenes, gumikerekű kisvonat közlekedik, a városrész lakóit pedig kerületi körjáratként üzemelő Ikarus nosztalgiabusz szállítja a városközpontba.

A rendezvényen előadóként fellép a Bojtorján, Varga Miklós, Riz Levente rockzenekara, ahol Abaházi Csaba (ex Sing-Sing) énekel; az este a United együttes és Tóth Gabi koncertjével zárul.

Kapcsolódó hírek