Az Adriával az Adriára, idén is

iho.hu   ·   2024.03.18. 07:00
Reggel a szédítő hegyoldalak mögül felbukkanó Adria látványára ébredhetünk

Idén nyáron is elindul a horvát tengerpartra, Splitbe a MÁV-Start éjszakai járata, az Adria intercity. Lesz újra Retró Istria is. 

A 2022-ben a The Guardian által Európa tíz legjobb vasúti élményutazása közé választott járat június 18-től szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik háló-, fekvőhelyes és étkezőkocsival. Indulás: Budapestről minden kedden, pénteken és vasárnap, Splitből minden hétfőn, szerdán és szombaton. 

Az Adria intercityvel 2021-ben a járványhelyzet ellenére is 5500-an utaztak, 2022-ben az utazásszám megduplázódott, 11900-an választották a közvetlen vasúti élményutazást Budapest és Split között. Tavaly pedig minden korábbinál többen vették igénybe a szolgáltatást: több mint 13 ezren utaztak vonattal a horvát tengerpartra.

Az Adria IC Split központjába érkezik, az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába. A 789 kilométeres táv nagy részét át lehet aludni, így az utazás nem fárasztó a család, a társaság egyetlen tagja számára sem. A járat minden kocsija légkondicionált, a fülkékben pedig konnektorok is találhatók. A vonat a Keleti pályaudvarról 18:45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd a Dinári-hegységben a tengerszint felett kishíján 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe, ahová 9:49-kor fut be. A vonat visszafelé Splitből 17:54-kor indul, Budapestre másnap 9:35-re érkezik. Az Adria intercityre Budapesten (Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld) kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen lehet felszállni, illetve hazafelé leszállni.

A fekvőhelyes kocsik négy- vagy hatágyas fülkéi jelentenek kedvező árú, de mégis kényelmes és biztonságos alvási lehetőséget, míg a párokat és a kisebb családokat az egy–három ágyas hálókocsi-fülkékben egy különleges gördülő szállodai szoba élménye várja. Minden utast este ásványvízzel, reggel pedig meleg itallal és reggelivel kínálnal – a hálókocsiban utazók pedig többféle,  az étkezőkocsiban is elfogyasztható reggeli menü közül választhatnak. Az út során folyamatosan nyitva tartó étkezőkocsiban forinttal, euróval, bankkártyával, valamint Magyarország területén valamennyi SZÉP-kártyával is lehet fizetni. 

A csendes futású kocsikból álló járaton mindenki megtalálhatja a neki megfelelő szolgáltatást, akár a kedvező ár, akár a minőség a legfontosabb. A hat- és négyágyas fekvőhelyes kocsikba már személyenként 49 eurótól, a pároknak és a kisebb családoknak kényelmesebb egy-, két- és háromágyas hálókocsi-fülkékbe már 88 eurótól foglalhatók jegyek.

Külön kedvezményeket kínál a MÁV-Start a 6–15 éves korúak által igénybe vehető, harminc eurótól elérhető gyerekjegyeknek köszönhetően. A családok, csoportok, baráti társaságok privát fekvőhelyes fülkét foglalhatnak három–hat utasnak, akár 256 euróért. Az intercity hálókocsijában utazó utasok a Keleti pályaudvaron igénybe vehetik a Prémium várót is, ahol díjmentesen fogyaszthatnak szendvicseket, továbbá üdítőitalokat, valamint a vonat közlekedési ideje alatt idén is kapható lesz a népszerű Adria-koktél is.

Az Adria intercity mellett a vasúttársaság az idei évben is közlekedteti a Retró Istria expresszvonatot is, amely Budapest és Koper, illetve Rijeka között közlekedik június 28-tól augusztus 31-ig naponta, mindkét célállomásra ülő-, fekvőhelyes és hálókocsival. A vonatra rövidesen már lehet jegyet vásárolni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek