Az eljegyzési és a karikagyűrű viselésének hagyományai hazánkban

iho   ·   2019.10.13. 01:41

(x)

Hagyományok és mondák

Számos hagyomány tartja magát egészen az ókor óta, miszerint a bal kéz gyűrűs ujjából egy ér fut közvetlenül a szívbe. Ennek azt a jelentést tulajdonították, hogy a szerelem erősebb és tisztább marad, hogy ha ennek megpecsételését, a jegygyűrűt ezen az ujjunkon hordjuk. Ennek hatásaként alakult ki a szokás, hogy az eljegyzési gyűrűt a bal kéz negyedik ujján viseljük, egészen a házasságkötésig. Bár biológiailag semmi nem támasztja alá a fenti hagyományt, de ez az idők folyamán szokássá vált, ami azóta is tartja magát.

Amikor eljegyzésre kerül a sor, és a reménybeli vőlegény megkéri a szeretett hölgy kezét, akkor általában egy szoliter gyűrűvel teszi ezt. Manapság ez már nem feltétlenül kötelező, hogy így legyen, mert egyre nagyobb teret hódítanak meg az egyedi, több köves gyűrűk is. Sőt, ma már egyre népszerűbbek a különböző színű aranyból készült eljegyzési gyűrűk, vagy éppen ezek kombinációja. Azoknak, akiknek az életmódjukból kifolyólag nem éppen a legjobb választás egy szoliter gyűrű, általában személyre szabott gyűrűt csináltatnak süllyesztett kövekkel. A választások tárházának manapság már csak a kreativitás és a pénztárca szab határt.

Ezt követően az esküvőre már közösen választják ki a karikagyűrűt a párok, amit életük végéig viselni fognak. Míg korábban ez minden esetben egy egyszerű, sárga aranyból készült karika volt, addig ma már ennek is számos változata ismert. Ma már nem is kell egyforma gyűrűt választani, elég, ha csak főbb vonalaikban hasonlítanak. Sőt, egyre gyakoribb, hogy a gyűrűk belső felét - német mintára - egy rövid közös mondat díszíti. Ettől a gyűrűk meghitebbek, sokkal jobban hirdetik az összetartozást.

A ceremónián kerül át a másik kézre

Napjainkban a házassági ceremónián kerülnek át a gyűrűk a bal kéz gyűrűsujjáról a jobb kéz gyűrűsujjára. Ez egy általánosságban elfogadott szokás hazánkban, így ha valakinek a jobb kezén van a gyűrű, az minden esetben jelzi, hogy az illető foglalt. Persze ez azért mára már egy rugalmas szabállyá vált, hiszen sokat lazult az évtizedek, -századok alatt. Ma már mindenki ott viseli a karikagyűrűt, ahol szeretné, de azért a többség tartja magát a hagyományokhoz.

Éppen ezért azt javasoljuk, hogy ha lehet, akkor a jobb kéz gyűrűsujját részesítsük előnyben, de igazából ott viseljük a karikagyűrűt, ahol igazán praktikus és kényelmes.

Kapcsolódó hírek