Az elsőlépcsős ötven után újabb ötven csuklós jövőre

iho/közút   ·   2024.07.16. 15:00
mercedes citaro

További ötven új csuklós autóbusszal bővül a fővárosi flotta. Összesen tehát száz áll majd forgalomba, hiszen júniusban is bejelentették ötven dízel Mercedes Citaro G érkezését.

Az új járművek üzemeltetésére tavaly kiírt tenderben az Arrivabus Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot, így megnyerte az eljárást. Ilyen előzmények után a BKK és a Videoton Holding Zrt. és az Arriva Hungary Zrt. tulajdonában lévő Arrivabus tízéves – és további két évvel meghosszabbítható – szerződést írt alá, és a jövő nyártól érkeznek majd a Mercedes legmodernebb, alacsony padlós Citaro G típusú autóbuszai. A teljes, százbuszos kontingens első huszonöt példánya tervezetten a jövő nyáron, az utolsó tíz pedig 2026 márciusában futnak be.

A Mercedes-Benz Citaro G-k akadálymentesek, tágas férőhelyűek, légkondicionálóval, fedélzeti kamerákkal és korszerű utastájékoztató rendszerrel ellátottak. Az új csuklósok elsősorban Dél-Budán, Dél-Pesten és a Rákóczi út–Thököly út–Újpalota útvonalon közlekednek majd.

A legutóbb kötött szerződés tehát ötven csuklós autóbusz forgalomba állításáról szól. Június derekán ugyanígy ötven csuklós Citaro üzemeltetésére írt alá szerződést az Arrivabus, ezen kívül további ötven, de szóló autóbusz üzemeltetéséről is megállapodás születhet. A BKK összesen hat közbeszerzési eljárást indított az elmúlt időszakban közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére. Eredményes eljárások esetén az új megállapodások révén forgalomba álló 240 autóbusszal – jelenleg az Arrivabus jóvoltából – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződéseket váltják ki. A mostani, illetve a június közepén aláírt mellett további ötven szóló autóbusz üzemeltetéséről is megállapodás születhet. A fennmaradó kilencven – ötven szóló, húsz–húsz csuklós és midi – busz elektromos meghajtású lesz, a vonatkozó közbeszerzési eljárások még folyamatban vannak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek