Az én légitársaságom – ahol nem vagyok kísérleti nyúl

iho   ·   2014.01.23. 16:45
Qatar_Airways_cimkep

Újra a Qatar Airways állhat összetettben a dobogó legfelső fokán, a legnagyobb magyar online repülőjegy-forgalmazó által szervezett „Az Én Légitársaságom 2013” elnevezésű független megmérettetésben. A repjegy.hu oldalt üzemeltető cég felhívására a hazai légi utasok második alkalommal írták meg véleményüket repülőútjaikról, hangzik a Weco-Online közleménye.

A lezajlott felmérés résztvevői 3150 értékelést adtak le, és 936 utas szöveges élménybeszámolót is megosztott. A tavalyi évhez képest több mint 50 százalékos növekedés az értékelések számában visszaigazolja, hogy mennyire fontos az utazóknak a kényelmes és jó menetrenddel történő utazás.

A meghirdetett négy kategóriában (légiutas-kísérő, fedélzeti ellátás, menetrend, ár-érték arány) nullától ötig lehetett osztályozni a légitársaságok szolgáltatási színvonalát és mindennapi munkáját.

Ismét a Qatar a győztes, egyébként néhány napja volt három éve, hogy beindította a Doha-Budapest járatot

A tavalyi évhez hasonlóan a legtöbb minősítés a vezető fapados légitársaságokra érkezett: 697-en választották a Wizz Airt, 405-an pontozták az ír Ryanairt, őket pedig a német Lufthansa követi 272 értékeléssel. Összességében 114 különböző légitársaság szolgáltatásait osztályozták.

A Budapest Airport SkyCourt Konferencia Központjában tartott díjátadáson a Weco-Online Kft. ügyvezető igazgatója, Habóczki Zsolt hangsúlyozta: „Ez a szavazás továbbra is az egyetlen olyan kezdeményezés, ahol az utazók közvetlenül mondhatják el véleményüket. Ugyan a legtöbb szavazat a fapados társaságokra érkezett, a hazai légi utasok még mindig a menetrendre és fedélzeti szolgáltatások minőségére helyezik a hangsúlyt. A mosolygós és segítőkész légiutas-kísérő és a minőségi fedélzeti ellátás fontosabb az alacsony repülőjegyáraknál – legalábbis a 2013-as egész éves felmérés eredményei ezt igazolják.”

Először a négy kategória díjazottjait ismertették. A válaszadók véleménye alapján a legkedvesebb légiutas-kísérőkkel a Jet2.com fedélzetén találkozhatunk (4,70 ponttal), de csak egy hajszállal maradt le és lett ezüstérmes a Qatar Airways (4,69). Az utasok a görög vendégszeretetet emelték még ki: harmadik helyen az Aegean Air (4,63) végzett. A díjakat Habóczki Zsolt adta át.

A legkedvesebbek a Jet2 sztuvijai voltak

A pontos és rugalmas menetrend, az időben érkezés szintén fontos tényező. Sokszor a távoli repterekről való bejutást is meg kell oldani, így ez cseppet sem elhanyagolható szempont, amikor repülőjegyet foglalunk. A legjobb menetrend kategória díjait Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója adta át a holtversenyben első helyen végzett Finnair és Austrian Airlines (4,60) képviselőinek. A tavalyi kategóriamásodik Qatar most a dobogó harmadik fokára csúszott (4,58).

Talán meglepő, de akárcsak a legutóbbi szavazásban, idén sem termett sok babér a fapados légitársaságoknak az ár-érték arány megítélésében. A kategória első helyén a Qatar Airways végzett (4,66), az Air Malta (4,58), és a holtversenyben harmadik Turkish Airlines és Norwegian Air Shuttle előtt (4,44). A légitársaságok képviselői a díjakat J. J. Singhtől, a Weco Travel közép-európai vezérigazgatójától vehették át.

A jegyvásárlásnál fontos szempont a fedélzeten kapott szolgáltatások minősége is, amelynek leginkább akkor érezzük szükségét, ha hosszú repülőút előtt állunk. A legjobb fedélzeti szolgáltatás díját az Emirates légitársaság képviselője vehette át Murányi Judittól, a Travelport sales & account managerétől. Újra másodikként köszönthettük a Qatar légitársaságot (4,69), őket követte a tavalyi kategóriagyőztes Turkish Airlines (4,68).

Finnair: első a pontosságban

Végezetül az összesítésben győztes légitársaságok díjait adta át dr. Simon András, a Weco Travel ügyvezetője. Rövid beszédében elmondta, hogy az utasok megunták a kísérleti nyúl szerepét, vagyis hogy rajtuk teszteljék, hogy meddig bírnak sorban állni, mekkora helyre képesek behajtogatni magukat, vagy tudnak-e csomaggal a kézben elég gyorsan futni az átszálláskor. Nagyon reálisan látják az árak mögött lévő értéket, és felelősséggel választanak. Sem a szuperolcsó, de gyenge szolgáltatás, sem a túlárazott luxus nem nyerte el a magyar utasok elismerését. Az összetett végeredmény alapján „Az Én Légitársaságom 2013” győztese a Qatar Airways lett, 4,65 ponttal. A második Turkish Airlines (4,54), a bronzérmes Emirates légitársaság 4,50 pontot kapott az utasoktól.

Habóczki Zsolt azt is bejelentette, hogy februárban újra elindítják a légitársaságok megmérettetését. A 2014-es felmérésben a Budapest Airport és Travelport mellett, a Travelo vezető utazási portál, az Index.hu utazási melléklete lesz a Weco stratégiai együttműködő partnere, így várhatóan még több utazó tudja egyszerűen leadni szavazatát.

A mostani felmérés részletes eredményei a repjegy.hu oldalon is megtalálhatók.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek