Az európaiak már lemondtak az orosz műholdról

iho/repülés   ·   2011.12.05. 09:15
cim1

Az Európai Űrügynökség befejezte a kísérletezést és lemondott arról, hogy tartósan felvegye a kapcsolatot a föld körüli pályán rekedt orosz Phobos-szondával. Mint arról beszámoltunk, a műhold igen komoly expedíciót hajtott volna végre és visszatérő egysége talajmintákat hozott volna a Mars körül keringő holdról, de már a kilövés után nem sokkal, az orbitális pályán keringve elvesztették vele a kapcsolatot az orosz irányítóközpontból, és nem tudták beindítani a saját hajtóműveit, hogy elinduljon a bolygóközi útra.

Az ESA ausztráliai és a Kanári-szigeteken lévő kommunikációs állomásai révén percekre volt képes kapcsolatot létesíteni a szondával, de a kapcsolat mindig megszakadt, mielőtt kísérletet tehettek volna a hajtóművek beindítására, hogy legalább a föld körüli pályán emeljenek valamennyit.

Így érkezett volna a műhold a Mars, és a balra lent látható szabálytalan alakú, aprócska Fobosz közelébe

Amerikai szakértők úgy vélik, hogy a szonda januárban visszatér a földi légkörbe, jelentős része elég, de a nagytömegű szerkezet egy része elérheti a felszínt. Korábban az amerikai UARS és az európai ROSAT mesterséges holdak visszatérése miatt aggódtak, de végül is ha ezek roncsai valóban túlélték a zuhanást és nem égtek el, akkor az lakatlan területen vagy óceánon történt, mert a darabokat azóta sem találták meg.

A Phobos-Grunt esetében a félelmek tárgya nem is annyira maga a 14 tonnás műhold, hanem annak esetleg a föld körüli keringések során megfagyott héttonnányi, erősen mérgező üzemanyaga, amelyet a szonda nem tudott felhasználni, de ami keményre fagyva túlélheti a légkör részecskéivel való ütközést és elérheti a felszínt.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.