Az év busza Legóból

iho/közút   ·   2016.08.29. 16:15
LegoSolaris_kicsi

Szerencsére nem nagyon van már olyan busztípus, amit valaki nem épített volna meg Legóból: az Ikarusoknak például számos változata készült, mi utoljára a háromtengelyes E94-est mutattuk be. Ezúttal az év buszával, a negyedik generációs Solaris Urbinóval foglalkozunk.

A cím mondjuk nem egészen pontos, hiszen a díjat az elektromos változat kapta, a modell viszont a dízel változat alapján készült. Az értékéből ez persze semmit nem von le, talán ez az eddigi leginkább kidolgozott Lego-busz, amit valaha láttunk.

Lego Solaris Urbino 12 IV – a képre kattintva galéria nyílik (fotók: Porsche96, www.brickshelf.com)

Kezdjük a méreteivel: tizenötször kisebb, mint az eredeti, ami azt jelenti, hogy 83 centi hosszú, 18 centi széles és 22 centi magas. Ehhez a nem éppen Matchbox-mérethez természetesen tekintélyes tömeg párosul: 5,4 kilogramm a Lego Urbino.

Összesen hét motor lett beépítve, amelyeknek köszönhetően az alábbi funkciókat tudja a busz:

  • menet,
  • sebességváltás,
  • kormányzás (működő kormánykerékkel),
  • ajtónyitás,
  • térdeplés.

A fentieken túl érdemes megfigyelni a futóműveket is, ezek ugyanis szinte teljesen úgy viselkednek, mint az igazi buszban, az első tengely például független kerékfelfüggesztést kapott.

De a szöveg helyett beszéljenek inkább a képek, illetve a videó – a látvány lenyűgöző!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek