Az önvezetők birodalma lehet Svédország

iho   ·   2017.09.05. 14:53

A hagyományos autók mintegy kilencven százaléka eltűnhet a svéd utakról 2019 végéig – írja a Világgazdaság. Tíz évvel ezelőtt az ipar a 2040-2050 közötti évtizedre jósolta az önvezető autók megjelenését, ám ez a folyamat felgyorsult. Az utóbbi években nagy autógyárak (Volvo, Ford, BMW) és IT-cégek (például a Google) kezdték el az önvezető autók fejlesztését. A svéd műszaki egyetem előrejelzése szerint a jövőben saját autó helyett robotautó-rendelő alkalmazással rendelnek gépkocsit maguknak. A változás következtébena parkolóhelyek is kiürülhetnek, a felszabaduló tereket másképp hasznosítják a városok. A lakosság azonban egyelőre szkeptikus: egy friss tanulmány szerint mindössze a svédek harminc százaléka ülne be önvezető gépkocsiba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Régi idők Forma-1-e a Balaton partján

Harmati Marcell   ·   2024.06.09. 14:10

A népszerű olasz sportautómárka, a Ferrari, tesztelési lehetőséget hirdetett a Balatonfőkajár határában a közelmúltban felépített versenypályán, a Balaton Park Circuit-en. A háromnapos eseményen három, korábbi F-1-es Ferrari körözött az aszfalton.