Az oroszoké a leginkább energiahatékony vasút

iho.hu   ·   2018.12.20. 13:45
rzd-energia-400

Egy nemzetközi felmérés szerint a világon az Orosz Vasutak (RZSD) használja fel a legkevesebb energiát egységnyi áru elfuvarozásához. Ez persze nem meglepő, miután a szélesnyomtávú vonalakon nagyobb vagonok közlekednek és több árut tudnak szállítani, mint Európában vagy Amerikában. Míg az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Ausztráliában csak nagyon kevés villamosított vasútvonal van, addig a Transzszibériai Vasutat 2002-re végig villamosították és egyre hosszabb vonatokat közlekedtetnek rajta.

EP20 típusú nagysebességű villamosmozdony próbaúton az első emeletes szerelvénnyel (fotó: trainspo/Bazz Linser)

Egy, a hét elején Párizsban tartott francia–orosz üzleti megbeszélésen Oleg Belozjorov, az RZSD elnök-vezérigazgatója kifejtette, hogy az elmúlt tizenöt évben az Orosz Vasutak energia-felhasználása huszonöt százalékkal csökkent, miközben egyre nő az elszállított áruk mennyisége.

A vasúttársaság folyamatosan vezet be új intézkedéseket annak érdekében, hogy kevesebb energiát használjon és kímélje a környezetet. Belozjorov példaként említette, hogy orosz kutatóintézetek közreműködésével olyan vasúti menetrendet vezettek be, ami az energiaszükséglet szempontjából a legkedvezőbb. Több mint egy évtizede használnak az RZSD-nél napelemes rendszereket az állomásépületek energiaellátásához és a térvilágítás üzemeltetéséhez, de szélgenerátorokból is nyernek elektromos áramot.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút Kiemelt ajánlatok

Knorr-Bremse fékrendszerek a világ körül – 5. rész: Kötöttpályán Magyarországon I.

iho/vasút   ·   2022.05.14. 09:00

Sorozatunkban előző részeiben azt mutattuk be, hogy a Knorr-Bremse Budapest piacvezető vasúti fékgyártó vállalatként a világ mely távoli országaiba szállít fékrendszereket vonatok, metrók és villamosok számára. Képzeletben jártunk Afrikában, Ázsiában és a távoli Ausztráliában is. Számunkra a legérdekesebbek mégis azok a szerelvények, amelyekkel itthon találkozhatunk nap mint nap, amelyekben Budapesten tervezett és gyártott fékberendezések, fékvezérlő rendszerek és levegőellátó egységek gondoskodnak a biztonságos fékezésről.