Balul sikerült burkolatkísérlet

iho   ·   2013.05.06. 08:44

Az alkalmazott kísérleti technológia miatt maholnap szinte járhatatlanná válik az apátszállási falurészt a templomosival összekötő út egy része. A lakóknak fogytán a türelmük, írja a dunaújvárosi portál, a duol.hu.

Az utat másfél évvel ezelőtt, majd később is felmarták, azóta porban és kavicsban közlekednek az erre járók, a cikk szerint az autósok a járművüket féltik, motorral pedig még a sebességkorlátozás betartása mellett is életveszélyes az útszakasz. Várai Róbert polgármestert többször megkeresték a lakók emiatt, de az önkormányzat nem segíthet, csak továbbítja a panaszokat és sürgeti a probléma megoldását. Az út ugyanis a Magyar Közút Zrt. kezelésében van.

A közútkezelő szóvivője, Pécsi Norbert szerint a két falurészt összekötő úton 2012 őszén végzett útkarbantartási projekt kísérleti jellegű, melynek célja az volt, hogy a telephelyeiken felhalmozott mart aszfaltot hatékonyan újrahasznosítsák. Ez a típusú aszfalt a bedolgozás után bizonyos fokú utántömörödést és viszonylag száraz időt is igényel.

A 2012–2013-as tél rendkívül csapadékos időjárása és az időleges nagy hőingadozások okozta fagyások a még kellően nem betömörödött burkolatot teljesen tönkretették.

– Kiemelten kezeljük a kialakult helyzetet, május hetedikén kedden az időjárástól függően elkezdjük a szakasz meleg aszfaltos kátyúzását. Annak érdekében, hogy minél gyorsabban végezzünk a kátyúzási munkálatokkal, Fejér megye több térségéből is csoportosítunk át kátyúzó brigádokat. Ugyanakkor szakembereink már azon dolgoznak, hogy külső forrást találjanak a szakasz aszfaltszőnyegezésére, ehhez elsősorban hazai forrást szeretnénk felhasználni – hangsúlyozta Pécsi Norbert.

Megtudtuk tőle, hogy az általuk üzemeltetett utak teljes rekonstrukciója nem társaságuk kompetenciája, az útfelújításoknál cégük csak a szakmai előkészítésben vesz részt. Vagyis csak kátyúzásra van lehetőségünk. A baracsi útszakasz teljes felújítása lenne célszerű, de az előbb részletezett okok miatt ez esetben nem a közútkezelőé a döntés joga.

Kapcsolódó hírek