Behódol a Tátravasút?

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.03.10. 19:00
kiskep

Már a Tátraalján is újra elszaporodott a XIX. században kipusztult hód. Valószínűleg Lengyelországból került a Magas-Tátra környékére, ahol megszokott aktivitását végzi. A rágcsáló főleg a Poprád (Poprad) és a Dunajec folyók mellett talált otthonra, de elterjedését már a liptói medencében is igazolták. Szokásához híven néhány helyen már gátakat is emelt magának, amelynek következtében az ottani gyorsfolyású patakok és kisebb folyók vízszintje megemelkedett vagy medre elterelődött.

Tevan Imre fotója Ótátrafüredről

Egy hódvár is ékesíti az egyik tátrai folyamot, mégpedig a Poprád (Poprad)–Ótátrafüred (Starý Smokovec) vasútvonal közvetlen közelében. A folyami akadály miatt a szétáradó víz közvetlenül veszélyeztetheti a Tátravasút forgalmát. A problémával már a szlovák vasútiinfrastruktúra-kezelőség is foglalkozik, elmondásuk szerint azonban még nem kellett beavatkozni. A helyzetet viszont naponta ellenőrzik a ŽSR térfigyelő munkásai, s ha közvetlen veszély fenyegetné a vasúti berendezéseket, akkor eltávolítják a hód építette gátat.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek