Bemutatkozott a Mercedes Arocs

B. Cs.   ·   2013.01.31. 11:00
Mercedes-Benz-Arocs-13A81k

Az Actrost és az Antost kiegészítő Arocs kifejezetten az építőipar számára készült. Fontos szerepet játszik a Mercedes-Benz üzleti életében, minden öt eladott Mercedes teherautóból kettő építkezéseken dolgozik. Németországban az építőipari telepeken minden második teherautó csillagot visel az orrán.

Münchenben mutatták be a sajtónak a Mercedes-Benz Arocs <br /> (fotó: Daimler)t

A gyártó közlése szerint az Arocshoz tizenhat különböző motorváltozatot kínálnak százhetvenöt kilowattos teljesítménytől (7,7 literes) négyszázhatvan kilowattos teljesítményig (15,6 literes). Nyomatékból is széles választékot nyújt a Mercedes, ezer newtonmétertől háromezer newtonméterig. Az Arocsba alaphelyzetben beépítik a gyártó powershift 3 elnevezésű automatikus váltóját. Az Arocsból kínálnak dömpert, összkerékhajtásos billencset, betonkeverőt, vontatót, lehajtható oldalfalú teherautót. Tengelyből lesz két-, három- és négytengelyes, a kerékképlet lehet 4×2-es, de akár 8×8/4-es. Hét fülke tizennégy variációját adja a Mercedes, legfeljebb 2,5 méteres belmagasságút. A könnyűszerkezetes építés elvén készült Arocs maximális össztömege harminckét tonna lehet. A 8×8/4-es hajtásképletű betonkeverő önsúlya kilencezer-kétszázötven kilogramm, így akár nyolc köbméter betont is szállíthat minden egyes fuvarral.

Kifejezetten építőipari felhasználásra szánják <br /> (fotó: Daimler)

A Mercedes legújabb erőforrása, a soros hathengeres 15,6 literes OM 473 motor, az Arocsban 517–625 lóerő közötti teljesítménnyel választható, mindegyik változat megfelel az Euro VI-os kibocsátási normáknak. A Mercedes modellkínálatának minden egyes darabja Európában már kapható Euro VI-os motorral, így a gyártó bőven a határidő előtt teljesítette az emissziós előírásokat. A müncheni bemutatón elhangzott, hogy a Németországban eladott Actrosok háromnegyede ilyen motorral kerül forgalomba. A Mercedes-Benz Arocs májustól kapható, az európai piacokon fokozatosan vezetik be, az év első felében hozzánk is megérkezik a jármű.

Kapcsolódó hírek