Bemutatták az FMK 008-ast

iho   ·   2016.09.02. 16:15
009__IMG_5884

Az FMK (felépítménymérő-kocsi) 008-as egy teljesen új építésű síndiagnosztikai mérővonat, az idén 160 éves Szolnoki Járműjavítóban épült. A MÁV-Start büszkén mutatta be pénteken a hazai sajtónak a szerelvényt, nemsokára pedig az Innotrans2016 szakkiállításra is elviszik a vonatot, hogy külföldön is megismerhessék. A mérővonat bemutatója során többször hangsúlyozták, a mérőfelszerelések a legmodernebb technikát képviselik, a berlini kiállításon is vélhetően felfigyelnek majd az egységre a külföldi vasútvállalatok. Nem titkolt cél, hogy az FMK 008-asnak minél több külföldi munkát is szerezzenek, ezzel is öregbítve a hazai vasúti diagnosztika hagyományosan jó hírét.

Az FMK 008-as mérővonat a MÁV Központi Felépítményvizsgáló (KFV) Kft. megrendelésére készült. A kétrészes, dízel-hidraulikus erőátvitelű vonat már rendelkezik a szükséges üzembe helyezési engedélyekkel, a mérővonat mérőkocsi-egysége már lassan egy éve fut és végez síndiagnosztikai méréseket szerte az országban. Amíg a motorkocsi-rész még nem közlekedhetett, mozdonnyal húzták a mérőrészt – akár Púpossal, lásd tavaly őszi cikkünket!

Teljes pompájában az FMK 008. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Noha a KFV már eddig is számos bevált diagnosztikai járművel rendelkezett, a járműpark óhatatlan elöregedése új jármű fejlesztését indokolta. Az új FMK-nak új és korszerű mérőeszközöket is fejlesztettek. A komplett jármű fejlesztését és jórészt építését a MÁV-Start szakemberei Szolnokon végezték.

Az FMK 008 egy mérőkocsiból és azt azt vontató motorkocsiból áll. Engedélyezett sebessége 120 kilométer per óra, a méréseket maximum 70-nel lehet végezni kitérőkön pedig 50 a maximális tempó. A mérőkocsi más vontatójárművel is vontatható. A szóló motorkocsi kapcsolt végén is kialakítottak egy segéd-vezetőfülkét, így az képes mindkét irányban is közlekedni. A mérőkocsiban is van vezetőállás, a motor onnan vezérelhető.

A klimatizált vonaton öt, két-két személyes hálófülke, két fürdő, két WC, konyha, étkező és közösségi tér is van a mérőterem, a műhelytér és a kiértékelő helyiség mellett. Az ultrahangos mérések rengeteg vizet igényelnek, így a vonatban számos víztartály is helyet kapott. A jó felszereltségnek köszönhetően a személyzet akár hosszabb utakra, külföldi megbízatásokra is elmehet a mérővonattal.

Itt mi is szívesen főzőcskéznénk

Az FMK 008 két fő mérőrendszerrel rendelkezik. Az ultrahangos mérőrendszer a sínek szabad szemmel nem látható belső anyaghibáinak feltárására szolgál, az örvényáramos mérőrendszer pedig a sínek felületén jelentkező hajszálrepedéses hibákat vizsgálja. A MÁV KFV saját fejlesztésű, hullámossínkopás-mérő rendszerét is telepítették a járműre, hozzá társulhat a jövőben egy sínprofilmérő berendezés is. Az FMK 008-assal végezhető vizsgálatok a síndiagnosztika területén a legfontosabbnak számítanak. A MÁV FKV a közép-európai térség síndiagnosztikájában elfoglalt vezető szerepét ezzel a modern mérővonattal igyekszik megőrizni.

A kiemelhető-leereszthető mérő forgóváz

A jármű a vasútbiztonság fenntartása érdekében rendszeres pályafelügyeleti méréseket végez Magyarországon is. A mérőrendszerek kialakításához és fejlesztéséhez a MÁV KFV szakembereinek hosszú évek alatt összegyűjtött tapasztalata mellett a Felépítménykarbantartó és gépjavító (FKG) Kft. által a közelmúltban megépített Lencse darus jármű is sokban hozzájárult. A Lencsénél alkalmazott hajtott forgóvázat és hajtáskonténert az FMK 008-ashoz is fel lehetett használni. Szempont volt, hogy a jármű alkatrészei lehetőleg csereszabatosak legyenek más járművekéivel a könnyebb és olcsóbb karbantartás érdekében. A járművezérlést a MÁV-Start csapata alakította ki, a fejlesztő környezetet pedig az a svájci cég biztosította, amely a Flirt motorvonatokba is szállítja a járművezérlőket. A tervezésért ugyanaz a szakmai csapat felelt, amely az IC+-kocsikat megalkotta.

A járművet az Indóház augusztus–szeptemberi, a kiemelt árushelyeken még kapható száma kimerítő részletességgel mutatja be.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek